Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kanatlı Deniz Atı Broşu’nun Gümüş Yorumu

Nezahat Alper; Gönülden Gümüşe

Nezahat Alper; Gönülden Gümüşe Dökülenler isimli sergisinde el yapımı gümüş takılarını 9-18 Nisan arasında ÇTSO Evi’nde Çanakkalelilerle buluşturuyor. 246 parçadan oluşan koleksiyonda en çok dikkat çeken parça ise Kanatlı Deniz Atı Broşu’nun gümüş örneği oldu.

Çanakkaleli Nezahat Alper, dün saat 15:00’te ÇTSO Çanakkale Evi’nde Gönülden Gümüşe Dökülenler isimli sergisini açtı. Sergi Alper’in 18 yıllık birikimi ile ortaya çıktı. Tamamı gümüşten ve el yapı 246 takıdan oluşan sergide yalnızca ufak tefek bazı malzemeler ekleme olarak kullanılmış.
Gönülden Gümüşe Dökülenler’de birbirinden özel parçalar özellikle kadınlar tarafından daha ilk gününde ilgi görmeye başladı. Sergide, 2005 yılında Uşak Arkeoloji Müzesi’nden çalınan ve daha sonra Almanya’da bulunan Karun Hazinesi’nden Kanatlı Denizatı Broşu’nun boynuzdan bir örneği bulunuyor. Ayrıca, genç kızların eski geleneklere göre bekârlık simgesi olan ve iğne oyasından yapılan yaprak desenli kolyeleri de sanatçı Alper tarafından gümüşle yorumlanmış. Gerçek kozalaklar üzerine yapılmış gümüş kaplamalı kolyeler ise dikkatleri üzerine çekiyor.

MEŞHUR İĞNE OYALARINA GÜMÜŞ DOKUNUŞU
Alper, sergi ile ilgili verdiği bilgide; “Burada telkari öğretiyordum 2 yılın sonunda İstanbul’a geri döndüm. Birçok teknikle çalışıyor ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde sergi açıyorum. 10 sene gibi bir eğitim süresinden sonra usta öğreticilik belgemi aldım. Yaptığım tüm ürünler tek ve kişiye özel. Sedef, taş ve zincirlerin bazıları satın alma. Diğer ürünlerin tamamı elimde yaptıklarım. Kazaz tekniği ile yapılma. Onu kendim çizdim. Kafası belirginleşsin diye şalome ile yakarak tamamladım. Uçan at müzeden çalınarak tekrar Türkiye’ye getirildi. Erzincan’ın meşhur dut ve üzüm yaprağının iğne oyalarıyla bekâr olduklarını anlatırlarmış. Ben de onu gümüş ile yorumladım. Kozalak ve sardunyaların içi gerçektir. 18 yıllık birikimimle bu sergiyi açtım. Ürünlerin hepsi farklı sürelerde yapılıyor. 1 saatte de yapabilirim, 1 gün de 1 ay da.” dedi.
Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech