Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO), İTKİB ve ekonomi bakanlığı işbirliğinde ihracat ve ithalatta devlet destekleri bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası haberine göre; İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birliği organizasyonunda, T.C.Ekonomi Bakanlığı İthalat ve İhracat Dairesi Başkanları ve Uzmanlarından oluşan heyeti Çanakkale’de ağırlayarak ihracat ve ithalatta uygulanan devlet destekleri hakkında üyelerini bilgilendirdi.
7 ve 8 Nisan 2018 tarihlerinde Çanakkale Merkez ve Çan ilçelerinde gerçekleştirilen firma ziyaretlerde, T.C. Ekonomi Bakanlığı İthalat Daire Başkanı Okan Öztürk, İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Bilgehan Şaşmaz, Serbest Bölgeler Uzmanı N. Baybars Erdem, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Müdürlüğü Uzmanları Gökhan Karaca ve Mehmet Yakacı, Teşvik Uygulamaları ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Uzmanları Gökhan Üsküdar ve Leyla Uzun, İhracat Destekleri Müdürlüğü Nur İnal ile Genel Sekreter Sema Sandal, Proje Uzmanı Gökhan Doğru ve ÇTSO Çan temsilcisi Kemal Yücel hazır bulundu.
“GİDİLMEDİK ŞEHİR ÇALINMADIK KAPI BIRAKMAYACAĞIZ.”
Ekonomi Bakanlığı İthalat Dairesi Başkanı Okan Öztürk firmalara gerçekleştirilen ziyaretler sonrasında 7 Nisan Cumartesi günü ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada; “Çok kısa bir süre içerisinde Türkiye genelinde 60 ilde 2.000’e yakın firmamızla doğrudan temas ettik. Bu sayı saha çalışmalarımızla artarak devam edecek. Çanakkale’deki görüşmelerimiz bizler için son derece verimli geçti. Firmalarımızın bizlerle yaptıkları tüm paylaşımları, talep ve önerileri raporlayarak Sayın Bakanımıza arz edeceğiz. İthalat ve ihracat mevzuatımız homojen ve günün ekonomik koşullarına göre sürekli güncellenen bir yapıda. Firmalarımıza Bakanlığımızın kapıları sonuna kadar açık. Bizler ve uzman ekibimiz ülkemize katma değer yaratacak her yatırımcıya destek olmak ve bilgi vermek için o makamlardayız. Bizlere Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odamız, mail, telefon veya bizzat Ankara’ya gelerek ulaşabilir taleplerinizi ve ihtiyaçlarınızı isterseniz birinci ağızdan iletebilirsiniz.” dedi.
“ÇANAKKALE, 5. BÖLGE TEŞVİKLERİNDEN YARARLANABİLİYOR”
Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Müdürlüğü Uzmanı Gökhan Karaca; “Çanakkale ilinin de yer aldığı 2. teşvik bölgelerinde 21 farklı sektörde gerçekleştirilecek yatırımlar için, KDV, Gümrük Vergisi, Yatırım Yeri Tahsisi, Faiz Desteği, Vergi İndirimi ve Sigorta Primi İşveren Desteği’nden 5. Bölge destek oranı ve süreleri uygulanıyor. Türkiye genelinde, son 15 yılda toplam 54.790 Yatırım Teşvik Belgesi, 867.342 milyon TL. sabit yatırım, 1.996.844 istihdam elde edildi. Çanakkale’de 20.06.2012-31.0.32018 tarihleri arasında 173 yatırım projesi için teşvik belgesi düzenlendi. Bu yatırımlar kapsamında 4,9 Milyar yatırım yapılması ve 4.358 kişilik ilave istihdam yaratılması öngörülmektedir. Çanakkale ili yer aldığı 2. Bölgede, belge adedi bazında 10. Sırada yer alırken, sabit yatırımlar bazında ise 9. Sırada yer almaktadır. Çanakkale ilinde yine aynı dönemde uluslararası sermayeli firmaların yatırım projeleri için 158 kişilik istihdam artışı öngören toplam, 313 milyon TL. tutarında, 2 adet enerji, 1 adet orman ürünleri, 1 adet seramik ve 1 adet turizm olmak üzere toplamda 5 adet yatırım teşvik belgesi düzenlenmiştir.” dedi.
Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen devlet yardımları hakkında bilgi veren daire başkanları ve uzmanlar, konuyla ilgili olarak Bakanlığın www.kolaydestek.gov.tr web adresinde verilen tüm desteklerle ilgili detaylı olarak bilgilendirme yapıldığını belirtti.
Bilgilendirme toplantısı, firmalar tarafından ihracat ve ithalat konularında soruların sorulması ve konuyla ilgili uzmanların soruları cevaplamasıyla sona erdi.