Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bozcaada Çavuşu Tescil Bekliyor

Üzüm ve şarapla özdeşleşen

Üzüm ve şarapla özdeşleşen Bozcaada, çavuş üzümünü tescilletmeye çalışıyor. Bozcaada Tarım Kalkınma Kooperatif Başkanı Sabri Güler; birkaç yıldır tescil için uğraşıldığını ve bu özel üzümün tescili hak ettiğini ifade etti.
Ülkemizin en lezzetli sofralık üzümü olan Bozcaada’nın Çavuş’u yıllardır tescil edilmeyi bekliyor. Çavuş üzümünün, Osmanlı döneminde en saygın meyvelerden olduğu biliniyor. İnce kabuğu ve lezzetiyle de unutulmuyor. Ancak en büyük pazarı olan İstanbul’daki piyasası, zamanla daralarak neredeyse yok olmaya yüz tutmuş vaziyette.
Üretim maliyeti ve adadan çıkış masrafı ile fiyatı da yükselen Çavuş’a son darbeyi ise, tadının tiryakisi olan eski İstanbulluların sayısının azalması vuruyor. Yabancı sermayeli market sayısı artışı ve ithal meyveler ise bu üzümün yok olmasını kolaylaştırıyor.
En kalitelisi yalnızca Bozcaada’da yetiştirilen bu özel üzüm için son birkaç yıldır marka tescili sağlanmaya çalışılıyor.

“ÇAVUŞ ÜZÜMÜ YİYEN BAŞKA ÜZÜM YEMEK İSTEMEZ”
Bozcaada Tarımsal Kalkınma Kooparatifi Başkanı Sabri Güler, marka tescili için uğraşıldığını ve çavuş üzümünün özelliklerini gazetemizle paylaşarak şöyle dedi: “Çavuş üzümü buranın çok özel bir üzümüdür. Yaklaşık 3 yıldır çavuş üzümünün tescili için uğraşıyoruz. Akanlıktan marka tezcili yaptırmak için uğraşıyoruz buradan başka yerde yetişmediğini belgelemeye çalışıyoruz. Sofralık üzümde üstüne yoktur. Çavuş üzümünü yiyen başka üzüm yemek istemez, o derece iddialıyız. Başka yerlerde yetişmez. Yetişse de buradaki gibi olmaz. Öyle nazlı bi üzümdür ki; ada içinde bile kalite farkı oluşabilir. Her yerde aynı kalite olmaz. Belki aroma olarak yakalanır ama kabuk inceliği ve berraklığı ayırt edicidir. Çekirdekleri görünecek kadar ince kabukludur. Salkımı gevşek olur, seldiren salkım deriz. Küt salkımlısı çok tercih edilmez.”

Yıldız Sağlam

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech