Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş tarafından anahtarlarının törenle teslim edilen gezici kütüphane, Çanakkale’ye vatandaşların kullanımına sunulmak üzere yola çıktı.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ile Mehmet Akif Ersoy İl Halk Kütüphanesi Müdürü Osman Zeki Coşar’ın katılımı ile Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un anahtarlarını teslim ettiği törenin ardından gezici otobüs, Çanakkale’ye doğru yola çıktı.
Kütüphanelerin sadece fiziki mekânlarının düzeltilmesi ve kitap sayılarının artırılmasının yanı sıra kütüphanelerde kullanılan teknolojik imkânların da artırılması için gayret sarf ettiklerine vurgu yapan Bakan Numan Kurtulmuş, KOHA (Kütüphane Otomasyon Sistemi) isimli elektronik sistem ile kütüphaneleri e-devlet uygulamasına entegre ettiklerini kaydetti.
GEZİCİ KÜTÜPHANE PROJESİ NEDİR?
Toplumda okuma alışkanlığını geliştirmek ve yaşam boyu eğitime katkıda bulunmak için gezici araçlarını nitelik ve nicelik olarak yükselten Kültür ve Turizm Bakanlığı, yerleşik kütüphanelerin bulunduğu yerlerden uzakta yaşayan vatandaşlara gezici kütüphane araçlarıyla hizmet götürüyor.
Gezici kütüphaneler, hasta, engelli veya eve bağımlılar olarak adlandırılabilecek toplumdaki özel grupların; nüfus açısından dağınık bölgelerde yaşayanların veya benzer nedenlerden dolayı yerleşik kütüphane hizmetlerinden yararlanamayan insanların bilgi gereksinimlerini karşılamak ve bilgiye erişimde fırsat eşitliği sağlamak üzere, modern kütüphanecilik ilkelerine göre kurgulanmış taşıtlar aracılığıyla hizmet sunuyor.
Kentteki bir vatandaş ile köydeki vatandaşın aynı olanaklardan yararlanmasını sağlayan gezici kütüphaneler, bütün vatandaşlara, büyük bir halk kütüphanesinde bulunan her çeşit bilgi kaynağına, herhangi bir yerde ulaşma, dolayısıyla bilgilenme olanağı sağlıyor.
Türkiye’de ilk defa 1963 yılında gezici kütüphane hizmetleri için taşıt almak üzere bütçe tahsis edilmesiyle başlayan süreç, sonraki yıllarda minibüs ve otobüs gibi çeşitli araçlarla gezici kütüphane hizmetleri ile devam etti.
Söz konusu araçlarda her kesime uygun güncel koleksiyonlar, eğitici ve öğretici amaçlı kullanılmak üzere LCD televizyon, DVD oynatıcı, internet bağlantısı bulunan dizüstü bilgisayarlar, yazıcılar, okurlar için tasarlanmış oturma grubu, satranç masası ve gezici kütüphane çalışanları için gerekli mini buzdolabı, su ısıtıcı gibi her türlü araç gereç bulunuyor. Vatandaşların gezici kütüphaneler aracılığıyla sadece basılı bilgi kaynaklarına değil, elektronik ortamda sunulan bilgilere de erişebilmeleri, aynı zamanda e-devlet uygulamalarını kullanabilmeleri amaçlanıyor.
Geçtiğimiz yılın sonu itibariyle, 88 bin 691 kayıtlı üyesi bulunan gezici kütüphanelerden 2017 yılında toplam 383 bin 634 okuyucu yararlandı.Gezici kütüphaneler bugün olduğu gibi gelecekte de halk kütüphanelerinin kuruluş felsefesi doğrultusunda, toplumun gelişmesine yardımcı olarak toplumsal kalkınmaya katkı sunacak en önemli araçlar olmaya devam edecek.
Ülke genelinde bin 375 noktaya kütüphane hizmeti götüren Bakanlığın hedefi, ulaştığı merkez ve kişi sayısını daha da artırmak.