Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

103. Yılda Dünya Rekoru

Serbest dalış milli sporcusu

Serbest dalış milli sporcusu Çanakkaleli Birgül Erken, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. yılında su altında bisikletle 59.6 metre pedal çevirerek dünya rekoru kırdı. Tek nefesle su altında bisikletle en uzun mesafe dünya rekorunu kıran Erken, rekorunu şehitlere ithaf etti.
Çanakkaleli sporcu Birgül Erken, 2 dakika 30 saniye nefesini tutmayı hedeflediği sürüşünde 2 dakika 24 saniyelik rekorunu kırdı. Su altı branşlarında iki kez dünya üçüncülüğü kazanan Birgül Erken, bu kez nefesini Çanakkale Deniz Zaferi ve şehitlere saygı için tuttu.  Erken, Çanakkale Anafartalar Olimpik Yüzme Havuzu’nda gerçekleşecek rekor denemesinde 2 metre derinlikte özel tasarlanan bisiklet üzerinde dengesini koruyarak açık havadaki rekor denemesine kıyasla 19 kat daha zor ortamda 60 metre pedal çevirdi.

“Rekorda Herkesin Emeği Var”

Milli sporcu Birgül Erken, dalışın ardından yaptığı konuşmada; “Bu zorlu bir süreçti. Arkamda büyük bir ekip vardı başta eşim olmak üzere tüm sponsorlarıma teşekkür ediyorum. Suyun altında bizler farklı bir spor yapıyoruz. Serbest dalışı tanıtmak anlamına da geliyor bu. Daha fazla oksijensiz solunumla daha zor yapıyoruz. MAratonda 100’lerce km koşuluyor bizde 300 metre zor gidiliyor. Moralimizin düştüğü de oldu, her şey çok zordu. Bu rekorda herkesin emeği var. Şehitlerimze ithaf etmek benim için ayrı bir gurur. Çanakkale Destanı burada yazıldı. Ben burada doğup büyümüş bir insan olarak özellikle bugünlere getirmek istedim ve tüm şehitlerimize ithaf etmek istiyorum. Şu anda vatan savunmasında olan mehmetçiğimize de umarım bir moral olur.”

“Tüm Sporculara Örnek Olsun”

Emekli Komanda Rekortmen Namık Ekin; “Türk sporunun dünyaya tanıtılmasından çok memnunun Genıuses Dünya Rekorları Sertifikalandırma Derneği olarak; valilik ve bakanlığın bize verdiği yetkiyle kendisine sertifikasını takdim ediyoruz. İnşallah diğer Türk sporculara örnek olur. Hem oksijen yok hem de efor harcanıyor. Kalbe daha fazla yük demek.”

Milli sporcuya; Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü Sedat Bektaş, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan ve GESTAŞ adına çiçek ve plaket takdimleri yapıldı.

Birgül Erken Kimdir?

Serbest Dalış branşında Milli Sporcu olarak ülkemizi uluslararası birçok organizasyonda temsil eden Birgül Erken 1972’de Çanakkale’de doğdu.
Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğrenim gören ERKEN, aynı üniversitede Yüksek Lisansını tamamladı. Ayrıca  Anadolu Üniversitesi’nde Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü’nden de mezun oldu.
2010’da sistemli bir biçimde antrenmanlara başlayan Birgül ERKEN, Serbest Dalışın farklı disiplinlerinde hem havuzda hem de denizde defalarca Türkiye Rekoru kırarak birinci oldu.

2011 yılından bu yana Serbest Dalış branşında milli forma giyen sporcu, Dünya Şampiyonalarında iki kez bronz madalya elde ederek ülkemizin bayrağını kürsüye taşıdı.
Serbest Dalışta bu başarıya ulaşan sayılı Türk kadınından biri olan Birgül Erken, aynı zamanda sualtı fotoğrafçılığı ve  sualtı modelliği de yaptı. Aktif olarak sosyal sorumluluk projelerine katılan ve kişisel sergiler açan Birgül ERKEN, Stock fotoğrafçılığı ve sanatsal fotoğraf çalışmalarına devam ediyor.
Evli ve bir çocuk annesi olan Milli Sporcu Çanakkale’de yaşıyor ve Çanakkale Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde  Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yapıyor.

Yıldız Sağlam

 

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech