Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Ãœyelik
Ãœye GiriÅŸi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Topuklu Ayakkabının Zararları Nelerdir?

Topluklu ayakkabı günümüzde birçok

Topluklu ayakkabı günümüzde birçok kadın tarafından kullanılıyor. Ancak hoş bir görünüm sağlaması ve boyu da uzun göstermesine rağmen bu ayakkabıların zararları da çoğu zaman konuşulur.

Topuklu ayakkabıların vücuda verdiği zararlar, birçok yerde şu cümleler ile açıklanır: Uygunsuz, dar ve yüksek topuklu ayakkabılar, vücutta şekil bozukluklarına neden olmaktadır. Ayakların yanı sıra, normal yürüyüş ve vücudun genel biomekaniğinin bozulması sonucu bacaklar ve omurgada da aşınma ve şekil bozuklukları ortaya çıkmaktadır. 5 cm yüksekliğindeki topukta normal yürüyüş bozulur. 7.5 cm’lik topuk yüksekliği ayaktaki yük ve basınç miktarını 7 kat artırır. Normal günlük aktivitelerde yüksek topuklu ayakkabı giyenler, gün içinde 6 km’den fazladan yürüyüş yapmış kadar ayaklarına ilave yük bindirirler. Yüksek topuklu ayakkabı, ayaktaki ağrı ve şekil bozukluklarının yanı sıra diz ve bele de zarar verir. Denge çabuk bozulduğu için ayakta burkulma riski artar ve ayak bileğindeki bağ ve eklemlerde zedelenmelere yol açar. İlave olarak bacak arkasındaki kas ve bağların kısalması, bacak ön ve yan bağlar ile kasların gerilmesi ve zorlanmasına neden olur.

Topuklu Ayakkabı Kullanımında Oluşabilecek Sağlık Problemleri

Eğer sıklıkla yüksek topuklu ayakkabı giyiyorsanız veya ayakkabı dar ve ayağınıza göre küçük ise yani çoğunlukla moda olan sivri burunlu ayakkabı giyiyorsanız siz kendinizi aşağıdaki ayak problemlerinden birine hazırlıyorsunuz demektir. Unutmayınız ki bu problemler bir gecede oluşmayabilir ancak zamanla gelişecektir. Topuklu ayakkabının çok kullanılmasıyla oluşabilecek sorunlar ise şöyle:

Tırnak problemleri: Yüksek topuklu ayakkabı giymekle ayağın öne doğru kayması sonucu, ayak parmakları ayakkabının ucuna doğru itilerek parmaklar ve tırnak yataklarına sürekli basınç uygulanarak tırnaklarda şekil bozukluğu, tırnak batması ve mantar oluşumuna neden olur.

Nasır oluşumu: Ayakkabı ile ayağınız arasındaki sürtünme sonucu derinin sertleşip kalınlaşmasıyla kallus ya da nasır oluşur. Nasır daha çok parmak altında veya parmak aralarında görülür. Yüksek topuklu ayakkabı giymekle ayağın öne doğru kayması veya dar ayakkabının belirli noktalara basınç uygulanması sonucu gelişir.

Çekiç parmak: Parmaklarınız ayakkabının ucuna doğru itildiğinde parmaklarınız biçimsiz olarak kıvrılır ve parmağın orta eklemi bükülerek oluşan deformite ayakkabının üst kısmına baskı sonucu ağrıya neden olur.

Aşil tendon kısalığı: Sürekli yüksek topuklu ayakkabı giymekle bacağın arka tarafındaki kasların yeterince açılıp esnemesini önleyerek, kasları topuğa bağlayan tendonun zamanla kısalmasına neden olursunuz.Aşil tendonu normalde topuğun yerden kaldırmaya yarar. Ancak sürekli yüksek topuklu ayakkabı giymekle kullanılmaz hale gelir ve kısalır. Düz ayakkabı giyildiğinde ise gerilir ve ağrıya neden olur.

Ayak bileği incinmeleri: Yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde vücudun ağırlık merkezi öne kayar ve insan parmak ucunda yürüyormuş gibi olur. Ağırlığı destekleme alanı daraldığı için de dengenin çabuk bozulması sonucu düşme, ayak burkulması ve ayak bileğinde incinmeler meydana gelebilir.

Bacak ağrısı: Yüksek topuklu ayakkabı zamanla baldır kaslarında kısalmalara neden olur. İlaveten vücut ağırlık merkezinin öne kayması nedeniyle bacak kaslarında aşırı zorlanma ve ağrılar görülebilir.

Diz ağrısı: Yüksek topuklu ayakkabı giymek vücudun ağırlık merkezini öne kaydırarak dize ilave yük bindirir. Bu da dizlerde ağrı ve ileri yaşlarda kireçlenmelere neden olur.

Bel ağrısı: Vücudun ağırlık merkezinin öne kayması belde kavis artışına neden olur. Bu da bel kaslarında aşırı gerginlik ve ağrı yapar.

Zararları Azaltmak İçin Ne Yapılabilir?

Yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde aÄŸrı ve ÅŸekil bozukluÄŸunu azaltmak için yapılması gerekenler arasında; ‘Yüksek topuklu ayakkabıyı mümkün mertebe az giymeye çalışın. EÄŸer iÅŸe giderken giymek zorundaysanız ya da giymek istiyorsanız, yanınızda topuksuz bir ayakkabı götürüp oturduÄŸunuz zaman deÄŸiÅŸtirin. EÄŸer iÅŸ yerinde giymek zorundaysanız o zaman iÅŸ yerine gidiÅŸ-geliÅŸlerde topuksuz ayakkabı kullanmaya çalışın. Ä°ÅŸ yerindeki molalar esnasında bacak kaslarınızı esnetin. AkÅŸamları ayaklarınızı ılık suda 5-10 dakika dinlendirin ve yapabiliyorsanız masaj uygulayın. Bu ayağınızdaki dolaşımın düzenlenmesine yardımcı olacaktır. Ayak ,bacak, uyluk ve bel kaslarınıza yönelik esnetme ve germe egzersizleri yapın.’ sayılabilir.

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech