Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ekonominin Nabzı Cumpa’da Attı

Enflasyon içinde bulunduğumuz gün

Enflasyon içinde bulunduğumuz gün itibari ile çift haneli rakamlarda seyir ederek 10,35 olarak belirlendi. İşsizlik ise 10,3 olarak kayıtlara geçti. İşsizliğin ve yüksek enflasyonun gölgesinde alım gücü günden güne düşen vatandaş soluğu Cuma Pazarı’nda aldı. Havalarında iyi olmasını fırsat filen vatandaş kısıtlı bütçesi ile kursağından geçecek lokmayı gram gram tarttırdı.  

Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Ocak ayında endekste yer alan gruplardan, ev eşyasına yüzde 2,44, sağlıkta yüzde 2,42, konutta yüzde 2,34 ve gıda-alkolsüz içkilerde yüzde 1,67 artış gerçekleşti. Enflasyon ise içinde bulunduğumuz gün itibari ile çift haneli rakamlarda seyrine devam ederek 10,35 olarak belirlendi. Çift haneli rakamlara alışkın olan memleketimizde işsizlik istatistiği de 10,3 ü gösterdi. Tüm bu istatistikler ışığında alım gücü günden güne düştü. Ürün fiyatları ise her geçen gün dolar kurundan dolayı artış gösterdi. Kur zamlarının yanı sıra enflasyonda hemen hemen her türlü ürünün satış fiyatının yükselmesine neden oldu.

“CUMA PAZARI YOĞUN KALABALIK YAŞADI”

Kentin ekonomik olarak nabzının attığı Cuma Pazarı’nda bu hafta karamsar bir tabloya rastlanmadı. Vatandaş bu veriler ışığında yaşadığını ama bir şekilde de hayata tutunmanın yollarını aradıklarını vurguladı. Güneşli geçen Cuma gününün ardından Cuma Pazarı kalabalık bir atmosfere sahipti. Kent halkı yağmurlardan ve kısmi soğuk havalardan daralmışlığını Cuma Pazarı’nda çıkarttı. Genç, yaşlı, çoluk ve çocuk Cuma günü Pazar alanında yoğun bir kalabalığın altına imza attılar. Cuma Pazarı’nda havaların iyileşmesi ile fiyatlarda ufakta olsa bir düşüş görüldü. Vatandaş hiç yoktan kesesine göre alışveriş yapabilmenin umudunu buldu.

“PATATES FİYATI İLE TATMİN ETTİ”

Pazarda bu hafta sofraların vaz geçilmez ürünlerinin başında gelen ve neredeyse birçok yemeğe konulan patatesin fiyatı 1 TL’ye kadar düştü. Geçtiğimiz haftalarda 2-3 TL’den alıcı bulan patates 1 TL’den poşetlere doldu. Patates vatandaşın pazarda en çok rağbet ettiği ürünlerin başında geldi.

“KENTİN SİMGESİ DOMATES 3 TL’DEN ALICI BULDU”

Kentin simgesi domates haftalardır istikrarlı fiyat dengesini koruyor. Üreticinin umudu ve göz bebeği olan domates Antalya’dan seradan kente ulaştı. Sera domatesi maksimum 3 TL’ye kadar düştü. 3 TL’den alıcısı ile buluşan kızıl elmas vatandaşı çokta tatmin etmedi. Domatesin durumu önümüzdeki günlerde esnafın yorumuna göre iyiye gidecek. Bu sene içerisinde 50 kuruşa domates bulabilecek miyiz merak konusu oldu.

“PORTAKALDAN VAZGEÇEMEDİK”

Kışın bittiği ve bahar aylarının hemen başında olduğumuz bu günlerde portakal tüm zerafeti ile tezgahlarda yer almaya devam etti. Kışın hemen hemen neredeyse her ürününün Antalya’dan geldiği düşünülürse portakalında plakası ana vatanı Finike oldu. Portakal bir süre daha vatandaşın pazarda ilgi göstereceği ürünler arasında yerini koruyacağını gösterdi. Tezgahlarda bol miktarda bulunan turunç vatandaşın halen ilgi odağı konumunda.

“MUZ HALEN DAHA STABİL”

Memlekette Anamur muzu olarak bilinen ve yetişme alanları dar olan muz pazarda haftalardır 7 TL’den alıcı ile buluşuyor. Geçtiğimiz haftalardan beri 7 TL’den satılan muzda bu haftada kuruş oynama olmadı. Etiket sabit kaldı.

“YAZIN SİMGESİ ÇİLEK CUMPA’DA”

Yazın simgesel meyvelerinden olan çilekte Cuma Pazarı’na renk kattı. Sera ürünü olan çilek Cuma Pazarı’nda kilosu 10 TL’den alıcı buldu. Esnaf stratejik bir hamle ile çileğin fiyatını 5 TL olarak yazdı. Soranlar fiyatın yarım kilo olduğunu öğrendi. Kokusu ile müşterisinin başını döndüren ve farklı atmosferlere sokan çilek pazarın göz bebeği oldu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech