Birçok vatandaşımızın evlerinden eksik etmediği sabunlar hijyen açısından kullanıldığı gibi daha bir çok meziyetlere de sahiptirler. Çanakkale’de Aynalı Çarşı’da bulunan dükkanında doğal sabunlar satan tarihçi ve yazar Ahmet Uslu ile sabunlar üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. Uslu, doğal bir sabunla yapay sabun arasındaki farkların yanı sıra Seddülbahir’in eskiden bir ticaret köyü olduğu bilgisini de gazetemiz ile paylaştı.
İnsanlığın var oluşundan itibaren temizlik kavramı olmazsa olmazlar arasına girdi. İslam’da da yer aldığı gibi temizlik imandan gelir ibarelerinin kökeninde temizlik malzemeleri yatar. Temizlik malzemeleri denince akla ilk gelen sabunlar doğal ve yapay olmak üzere ikiye ayrıldı. Yapılış tarzlarına göre natural olmayan sabunlarla natural olan sabunların kimyasal farklarını Tarihçi-Yazar Ahmet Uslu ile konuştuk. Aynalı Çarşı’da bulunan dükkanında doğal sabunlar satan Uslu ile gerçekleştirdiğimiz sohbette Seddülbahir köyünün geçtiğimiz dönemlerde bir ticaret köyü olduğu ortaya çıktı. Sabun hakkında bilinmeyen ve az bilinenleri Ahmet Uslu gazetemiz ile paylaştı.
“ANADOLU’DA YÜKSELEN DEĞER DOĞAL SABUNLAR”
Ahmet Uslu, “Anadolu’ya birçok defa seyahat ettim. Anadolu’da AVM’lerde yükselen değerin sabun çeşitleri olduğunu görünce araştırmaya başladım. Aynalı Çarşı’da böyle bir dükkanım vardı. Dedim ki Çanakkalelileri organik ve kaliteli sabunla tanıştıralım. Bununla ilgili araştırmalar yaptık. Türkiye sabun Çanakkale’de, Ege sahillerinde, Aydın’da, Gaziantep’te ve Hatay’da yoğun olarak üretilmektedir. Köylerde sabun çok sık yapılmakta ama köylerdeki sabunlarda kostik kullanılmaktadır.
“NATURAL BİR SABUN 45 GÜNDEN ÖNCE HAZIR OLMAZ”
Kostik sabun bazını, yağını bir arada tutan, sabunun sertleşmesini sağlayan zararlı bir maddedir. Kostikli sabun işyerimize sokmadan neler yapabiliriz dediğimizde gliserinli sabun ile tanıştık. Meyve sabunları ile de tanışarak sonrasında natural sabunları satmaya başladık. Natural sabunlar sadece zeytinyağından ve ilgili çiçeğin yapraklarından oluşan sabunlardır. Hazırlanma süreleri uzundur. Kostikli bir sabunu bir hafta içinde satışa hazır hale getirebilirsiniz, gliserinli sabunlu üç günde satışa hazır hale getirirsiniz. Natural bir sabun 45 günden aşağıya satışa hazır hale gelmez. Natural sabunlarda son yıllarda yükselen değer cilt beyazlatıcı ve eşek, keçi sütlerinin karışımından yağılan sabunlar oldu. Bu rağbet sonucunda memnun kalındığından devamlı alınıyor.
“YURT DIŞINA GİDEN VATANDAŞLARIMIZ 1 YILLIK SABUNLARINI ALIP GİDİYORLAR”
Almanya’da yaşayan yurttaşlarımızın memleketlerine dönerlerken bir yıllık sabun aldıklarını çok gördük. Ben bir Amerika seyahatimde bir sabuncuya girdiğimde eşek ve keçi sütü sabunlarının orada da çok satıldığını gördüm. Hatta cam vitrinlere sadece onları koyduklarını gördüm. Yapılan işler iyi olursa, içlerine kaşındırıcı, kızartıcı zararlı maddeler konmadıkça natural sabun kullanıma en uygun sabundur.
“SEDDÜLBAHİR DÖNEMİNDE SABUN ÜRETİMİ YAPILAN BİR KÖYDÜ”
Ürünlerin fiyatları da öyle çok pahalı değildir. Bir de bizde Seddülbahir sabunları bulunmaktadır. Osmanlı Donanması’nın veya Çanakkale’den çıkanların son köyü Seddülbahirdir. Seddülbahir uğrak ve alışveriş yapılan bir köydür. 1880’lerde Seddülbahir’de 3 katlı evler görüyoruz. Fotoğraflar incelendiğinde Seddülbahir’in ticarete yatkın bir yapıda olduğu görülmektedir. Seddülbahir’de sabun üretilip gidenlere sabun satıldığını biliyoruz. Atölyeler savaş zamanına kadar çalışmışlar. Savaş sonrasında bu işler bırakılmıştır. Biz bu işleri canlandırmak amacıyla aynı malzemelerle şimdi Seddülbahir sabunları üretiyoruz. Saf zeytinyağlı ve defne özlü sabunlardır bu ürünler. Tarihin kokusu sloganı ile bu ürünlerimizi de satıyoruz.
Tunahan Ünsal