Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

GÖÇ KORKUSU

Çanakkale giderek göç almaya

Çanakkale giderek göç almaya devam eden kent olma özelliğini taşımaktan vaz geçmiyor. Kentin yurt dışından ve yurt içinden almış olduğu göçlerle kalabalıklaştığı gözle görülür hale geldi. Kalabalıklaşan kentte konut sorunu ortaya çıktı. Konut sorunu kenti betonarme bir yapıya kavuşturdu. Göçün sonucu olarak araç sayısında da ciddi bir artış meydana geldi. Vatandaş betonarme, kalabalık ve taşıt dolu bir kentte yaşam mücadelesi vermeye başladı. Kentliler büyükşehir olma yolunda giden Çanakkale’de sorunların büyük olduğunu vurguladılar. Halk, Devlet’in uyguladığı yanlış politikaların faturasını Çanakkale’nin de ödediğini belirterek artık kurum ve kuluşların kulaklarının üzerlerine yatmaması gerektiğini belirttiler.

Dertler derya olmuş

Özgürlükler şehri, barış kenti olarak adlandırılan Türkiye’nin en batısında bulunan ve modernizm eşiği yüksek olan Çanakkale’nin birbirinden farklı birçok sorunu bulunuyor.

Çanakkale’nin çok sorunu var. Vatandaşlar Çanakkale’nin her gün biraz daha kalabalıklaştığını, araç sayısının fazlalığını ve kentin giderek betona döndüğünü her fırsatta dile getiriyorlar. Kent geçmiş yıllara göre fazlasıyla göç aldı. Kentte bulunan taşıt sayısı oldukça arttı. Nüfusun giderek artması sonucu konaklama ihtiyacına cevap verebilmek adına kentin belli noktaları imara açıldı. İmara açılan arazilerde bir bir inşaat faaliyetleri başladı. Çanakkaleli iş bulma sorununu ve sanayide oluşan işsizlik faktörünü her gün biraz daha yakından hissederken kent dışarıdan aldığı göç oranları ile de göz doldurdu.

Başlık Başlık Sorunlar Ortada”

Başlık başlık Çanakkale’deki sorunlar göz önüne alındığında ortaya çıkan tablo büyükşehir olmadan önce sorunlarımızı çözmemiz gerektiği yönünde oldu. Ortaya çıkan manzarada vatandaşlar tüm kamu kurum ve kuruluşlarını görevlerini yapmaya davet etti. Devletin yanlış ve istikrarsız politikaları sonucu Çanakkale istatistiksel olarak günden güne geriye gidiyor. Bu geri gidiş herkesin gözü önünde yaşanırken, kimsenin dur diyememesi de oldukça tepki çekiyor.

Metrekareye Düşen İnsan Sayısı Arttı”

Sorunlar başlık altında incelendiğinde, Çanakkale kalabalıklaştı. Metrekareye düşen insan sayısında artış yaşanan kentte yoğunluk arttı. Sağımız, solumuz, önümüz arkamız inşaat oldu. Giderek betona döndük.

Kent Hatırı Sayılır Derecede Göç Aldı”

Çanakkale’nin dışarıdan aldığı göç kendini hissettirmeye başladı. 2013 yılından beri faaliyette olan İl Göç İdaresi’nden elde edilen verilere göre kentte sığınmacı olarak başvuranların yüzde 85’ini Afganlar oluşturdu. Ortadoğu coğrafyasında yaşanan savaşlar ve insan kıyımlarından kaçan halklar soluğu Çanakkale’de aldı. Afganların yanı sıra Çanakkale’de 4 bin 273 Suriyeli’nin yaşadığı tespit edildi. Suriyelilerin ağırlıklı olarak Biga’nın İdriskoru civarında yaşadığı yine elde edilen bilgiler arasında yer aldı. Kent içerisinde ikamet sahibi olan, yasal yollarla bu kentte yaşamak için bulunan yabancı sayısı da 2 bin 250 oldu. Kente dışarıdan gelen göçlerin yanı sıra Güneydoğu Anadolu’dan ve Doğu’dan da bir çok vatandaş iş, aş umudu ile soluğu Çanakkale’de aldı.

Betonlaşma Arttı”

Göçlerden rotayı iç dengemize çevirdiğimizde Çanakkale nüfusu son istatistiklere göre 530 bin 417 olarak ölçüldü. Çanakkale’nin nüfusu bir önceki yıla göre 10 bin 624 kişi artış gösterdi. Yüzde 2,04’lük artış meydana geldi. Yüz ölçümü 9 bin 955 km kare olan kentte kilometre başına 53 insan düştü. İstatistikler ortadayken Çanakkale’de yoğun bir şekilde inşaat faaliyetleri başladı. Kentin her mahallesinde yükselen binalar dikkatlerden kaçmadı. Barbaros Mahallesi, Esenler Mahallesi gibi kentin büyük ve kapsamlı mahalleri genel anlamda şantiyeye döndü. Karacaören köyü arazileri imara açılarak yapılaşma yön değiştirdi. Verimli tarım arazileri de kalabalıklaşmaya ve nüfusun armasından dolayı kentin sıkışmasına kurban gitti. Kentte yeşil alanların fazla olduğu iddia edilse de sağımız, solumuz, önümüz, arkamız inşaat oldu.

Araç Sayısı Vatandaşı Daralttı”

İnşaatlardan yorulan vatandaş arabasına atladı kent içerisinde bir hava alalım dedi. Hava almak için Merkez’e gelen 40 bin otomobilden birisine sahip olan vatandaş park yeri bulamadı. İstatistiklere göre Çanakkale taşıt sayısı bakımından Türkiye 24’üncüsü oldu. İl genelinde 221 bin 584 araç yer alırken Merkez’de 40 bin araç tespit edildi. Her ay bir önceki aya göre de araç sayısında yüzde 5’lere varan bir artış yaşandı. Bu kadar araca Çanakkale Merkez’de 3 bin park yeri ayrıldı. Otomobil sahipleri hangi park yerine ne şartlarda sığacaklarını hesaplar hale geldi.

Yetkililerin Çaresizliği Pes Dedirtti”

Çanakkale istatistiksel olarak Büyükşehir olma potansiyelini taşımıyor. Günden güne kalabalıklaşan kentte betonarme çalışmaları son sürat devam ederken kent her gün dışarıdan göç alıyor. Alınan göçler yapılan binalar kenti günden güne boğmaya başladı. Hal böyleyken araç sayısınında akşamdan sabaha artması ile işler iyice kaosa doğru yol aldı. Vatandaş olana bitene oldukça tepkili. Özgürlükler ve barış şehri olan modern bir alt yapısı bulunan kentte bu kadar çok sorun bulunurken yetkililerin halen daha kulaklarının üzerine yatması vatandaşı pes dedirtti.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech