CHP Çanakkale Milletvekili TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Bülent Öz, Gökçeada’daki sulama bedelinin yüzde 100 arttırılarak, tarım ve hayvancılığı sekteye uğratan Bakanlar Kurulu kararının gerekçelerini Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için soru önergesi verdi.
CHP’li Bülent Öz, Gökçeada’nın organik tarım adası ilan edilmesi beklenirken, Bakanlar Kurulunun tarım ve hayvancılığa darbe niteliğinde aldığı kararı doğru bulmadığı ifade ederek, çiftçimize karşı yapılan haksızlığın giderilmesine yönelik verdiği, soru önergesinin açıklamalarında şunları ifade etti.
SU BEDELİNİN %100 ARTMASI, TARIM VE HAYVANCILIĞI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEMİŞTİR
Öz vermiş olduğu soru önergesinde, “Çanakkale İli Gökçeada İlçesi 29.05.2017 tarihinde 2017/10437 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Sulama ve Tahliye Tesisleri İşletme ve Bakım Ücret Tarifelerinde 1. Bölgeden 2. Bölgeye alınmış ve su bedelleri %100 artmıştır. Söz konusu kararla Gökçeada tarımı ve hayvancılığı olumsuz yönde etkilenmiş ve geçimini bu yönde sağlayan vatandaşlarımıza büyük bir haksızlık yaşatılmıştır.
Bu kararın sonrasında 03 Ağustos 2017 tarihinde ulusal ve yerel basında Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’nın, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca, 2017’nin ikinci altı aylık eylem planında Gökçeada ve Bozcaada ilçelerimizin organik tarım adası ilan edilmesiyle ilgili çalışma yapılması planlanmış, dedi. Çanakkale’nin bir tarım şehri olduğunu hatırlatan Vali Orhan Tavlı konuşmasına şöyle devam etti: “Bakanlık temsilcisi arkadaşlar burada bir etüt çalışması yapacaklar. Etüt çalışması öncesinde sizlerle birlikte olup fikir alış verişinde bulunmak istiyorlar. Ankara’daki bürokraside Çanakkale’nin akla gelmesinin sebebi de bizim çiftçimizin organik tarım konusunda bilinçli olması. Hepimizin de bildiği gibi halkımızın alım gücü arttı. Tüketici artık bilinçli, öyle olunca raflarda organik ürünleri tercih etmekte. Tabi bizler de Çanakkale olarak buradaki ekonomik alandan daha fazla nasıl üreticimizi nasiplendiririz. Bunun çabası içerisindeyiz. Özellikle bugün burada Gökçeada dile getirildi. Gördüğümüz kadarıyla Gökçeada’da organik tarım yönünde bir çalışma var. Özellikle hayvancılık ve zeytincilik güzel görünüyor. Adada su problemi de yok, bunlar adanın artıları. Benim öngörüm Gökçeada’nın, önümüzdeki 5 yıl içerisinde özellikle tarım ve turizm alanında yıldızının parlayarak, lokomotif bir ilçe olacağı. Bu nedenle özellikle organik tarımla ilgili yatırım yapmak isteyen yatırımcılara her türlü kolaylık Çanakkale Valiliğimiz tarafından gösterilecektir. Bunun bilinmesini istiyorum.” ifadeleri yerini almıştır.
Çanakkale Valisinin açıklamaları göz önünde bulundurulduğunda organik tarım adası olarak ilan edilmesi düşünülen Gökçeada tarımına söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı ile %100’lük zam yapılarak adeta organik tarım adası ilan edilmesinin bir nevi önü kapanmıştır.
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Bülent ÖZ, Soru Önergesindeki açıklamalarının ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na şu soruları yöneltti:
1- Sulama ve Tahliye Tesisleri İşletme ve Bakım Ücret tarifeleri neye göre belirlenmektedir? 1. Bölgede olan Gökçeada 1 yıl sonra hangi gerekçeyle 2. Bölgeye alınmıştır?
2- Bu karardan sonra zarara uğrayan vatandaşların zararını gidermek açısından bir çalışma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa ne aşamadadır? Başlatılmadıysa nedeni nedir?
3- Alınan Bakanlar Kurulu Kararı Gökçeada’nın organik tarım adası ilan edilmesini olumsuz yönde etkilemeyecek midir? Bu konunun tespiti yönünde çalışma yapılmış mıdır? Yapıldıysa etkileri nelerdir?