Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İşveren Çok İşçi Yok – İşsiz Çok İş Yok

  Çanakkale’de ve ülkemizde

 

Çanakkale’de ve ülkemizde herkesin yakındığı sorunların başında gelen işsizlik, gerçekten bir sorun mu? Turuncu mikrofonumuzu uzattığımız her 10 kişiden 4’ü kentin “işsizlik” sorununun başlıca sorunlarımız arasında olduğunu söyledi. İş bulamadığından yakınan binlerce insan varken diğer yandan Çanakkale’de her iki dükkanın birinde “Eleman Aranıyor” yazısı görmek mümkün. Peki, bu çelişkili durumun ortaya çıkmasına ne sebep oluyor?

Kime sorulsa bin ah işitilen konuların başında “işsizlik” yer alıyor. Diğer yandan sokakta yürürken iş ilanına rastlamadığınız olmuyor. Peki bu çelişkili durumu ortaya çıkaran ne? Güzel memleketimizde herkes her şeye yorum yapabilme yetisine sahip olduğundan elbette buna da bir cevabımız var. Kimimiz iş yok, para kazanamıyoruz, kazansak geçinemiyoruz diyor, kimimiz de iş çok çalışan yok diyor. Bir kesime göre aslında çalışacak olana iş var, insanlar iş beğenmiyor. Garsonluk, tezgahtarlık yapmak geçici de olsa gocunulacak iş sahaları olarak görülüyor.
Diğer yandan bakıyorsunuz, ara eleman, teknik eleman arayışı hiç bitmiyor. Üniversiteden mezun olanın beklentisi artıyor, umduğunu bulamadıkça kabuğuna çekiliyor. Yıllarca maddi ve manevi emek harcayan gençler, mezun olduktan sonra haklı olarak vasıfsız işler yapmak istemiyor. Bazen de bu yıllar bir balon ego olarak geri dönerek mezunları işin mutfağında çalışmaktan alıkoyuyor. Çekirdekten yetişen teknik eleman eksikliğinin had safhada hissedildiği de göz önünde bulundurulursa “iş çok iş-işçi yok” demek yerinde oluyor. Küçümsenemeyecek kadar çok sayıda mezun var, çok sayıda da  teknik-ara elemana ihtiyaç var. Herkes iş arıyor herkes işçi arıyor. Bu durumda doğru soru nedir? Un, şeker, su varken neden helva yapan yok? İhtiyaçlar belli, açıkta kalanlar belliyken buna uygun eğitim sağlamanın gerekliliği neden yok sayılıyor? Sorunun çözümü için uğraşmak yerine neden at gözlüğünü takan yakınmaya başlıyor? Gitmeyen bir arabanın içerisinde oturup benzin yok demeye benzeyen bu vaziyet nasıl düzelecek?

Gazetemize konuşan vatandaş da işsizlik sorununa kendince çözüm arıyor.

Ruhi Cengiz: “En büyük sorun işsizlik. Sanayi olmadığı için gençlerin çoğu işsiz.”

Aziz Yiğitsümre (Ayakkabı Tamircisi): “Pahalılık, işsizlik… Elektrik, su, doğalgaz hepsi çok pahalı. Ben 61 yaşındayım hala çalışıyorum. Bu işi 51 senedir yapıyorum. Tek başıma bile zor yetiriyorum.”

Fethi Ural (Emekli Esnaf): “Bana göre işsizlik problemi var. Gençler işsiz, çocuklarım da işsiz. Bunun sebebi bence gördüğüm kadarıyla devletin her müessesede parmağı olmaması. Denetim olmalı.”

Elif Uran (İktisatçı): “Genç mezunlar için teşvikler yeterli düzeyde değil. Birçok insan kendi işinde değil, iş bulmakta bile zorluk çekiyor. Devletin gençleri daha fazla teşvik etmesi gerekiyor. Daha kapsamlı uygulamalar ve teşviklerle fazla gencin iş imkanı olacağı görüşündeyim.”

Ayşe Durmaz (Simitçi): “Günümüzde en büyük sorun işsizlik. Bunun nedeni iş sahaları yok. Gençler okuyor, okuduklarında da bir işe giremiyorlar. Üniversiteye giden gençlerimiz iş olmadıkları için maalesef geziyor.”

Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech