Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sahte peynir mi yiyoruz?

Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı

Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Ali Rıza Berkit, ülke genelinde sahte peynirciliğin yaygınlaştığını dile getirerek sık sık gıda denetimleri yapılması gerektiğini vurguladı.

Margarin, nişasta, kemik unu ve iade peynirlerden imal edilen peynir üretimi her geçen gün ülke geneline yayılıyor. Süt yerine bu ürünler kullanılıyor. Yöresi ile marka haline gelmiş peynir isimleri de bu sahtekârlığa alet ediliyor. Üretilen peynirler Ezine peyniri, Erzincan tulumu gibi isimlerle satılıyor.

Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Ali Rıza Berkit, ülke genelinde sahte peynirciliğin yaygınlaştığını dile getirerek sık sık gıda denetimleri yapılması gerektiğini vurguladı. Başkan Berkit; “20 ton margarinden 45 ton peynir üretiyorlar. Bir gram süt kullanmıyorlar. Margarinin kuru madde oranı yüzde 90. Su katılarak çoğaltıyorlar. İçine nişasta, iade peynir koyarak hiç süt katılmadan peyniri imal ederek satıyorlar. Ortalama 20 ton margarinle 45 ton peynir imal edildiğinde 500 ton süt kullanılmamış oluyor. Oysa 1 kilo tulum peyniri için 10 kilo süt gerekiyor. Bunun üzerine yüzde 27 işçilik, vergi, işletme maliyeti gibi giderler eklenince peynirin fiyatı ortaya çıkıyor. Eğer fiyat bunun altında ise yediğiniz peynir hilelidir. Natürel beyaz peynir için 7 kilo süt gerekiyor. Ayrıca bu üretimler kayıt dışı olduğu için ülke ekonomisini de ciddi anlamda etkiliyor. Peyniri ile ünlenmiş kentimizde sahte peynir yiyip, yemediğimizi merak ediyoruz. TÜKODER olarak ülkemizde ve özelikle ilimizde daha sık denetimlerin yapılmasını bekliyoruz.” dedi.

Dilek Akşen

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech