Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

90 yaşında koku satmak…

90 yaşındaki Yusuf Masken;

90 yaşındaki Yusuf Masken; 8 çocuk, 26 torun ve felçli eşini Sivas’ta ardında bırakarak Türkiye’yi karış karış gezip koku satıyor. 60 yıldır aynı işi yapan Masken, sattığı çiçek özlerinin parfümden çok farklı olduğunu ve müşterilerinin tüm Türkiye’de onu beklediğini anlattı.
Yusuf Masken, sattığı kokularla hasta eşine, 8 çocuğuna ve kendine bakmaya çalışıyor. Sivaslı Masken, tam 60 yıldır bu işi yapıyor. Çiçek özlerinden oluşuyor dediği kokuları satan Masken, satılan parfümlerin çoğunun alkolden oluştuğunu ve kokusunun kalıcı olmadığını söylüyor.
Masken, Türkiye’yi karış karış gezerek koluna taktığı kokuları satıyor. Her şehirde ayrı ayrı edindiği ahbaplarında ve otellerde konaklayarak yaşamını sürdürüyor. Kendi iddiasına göre Çanakkale’nin tek kokucusu o.
“BU YAŞTA ÇALIŞMAK ZOR AMA ÇARE YOK”
Masken işini ve kendini şu sözlerle anlattı: “Bazen otellerde kalıyorum. Bazen tanıdıklarım bana evlerini açıyorlar. 1 ay 2 ay kalıyorum genellikle gittiğim yerlerde. Sivas’ta eşim ve 8 çocuğum var, 26 torun var. Eşim 8 senedir hasta, felçli. Gelinim eşime bakıyor yıllardır. Çalıştığım parayı onlara gönderiyorum. Bu yaşta çalışmak zor oluyor. Ne yapacaksın? Aylığım yok, yıllığım yok. Devlet 3 ayda bir bana harçlık veriyor. O da aldığım gün eve öte beri almayla bitiyor. Çocuklarım, eşim beni özlüyor ama ne yapacaksın, çare var mı? Çare yok.”
“TÜM TÜRKİYE BENİ TANIR”
90 yaşındaki Masken, müşterisinin çok olduğunu ve onun gelmesini beklediklerini anlatarak; “60 senedir bunu yapıyorum. Tüm Türkiye’nin pazarlarını geziyorum. Türkiye’nin her yerini gezmiş adamım. Beni tüm Türkiye tanır. Çanakkale muhitinde benden başka kokucu yok. İzmir, İstanbul, Ankara ve Adana’da var. Beni tüm Türkiye tanır, pazarlara gelmemi beklerler. Bu kokuların alıcısı çok. Müşterisi fazla.Çanakkale’ye her sene geliyorum. Pazar pazar geziyorum. Sivas’a da başka yerlere gidiyorum. Sattığım kokuları fabrikalardan alıyorum. Hepsi fabrika malı, özel olarak alıyorum. Bunlar öyle ucuz mallar değil. Bir küçük şişenin fiyatı 10 lira.” dedi.
“GENÇLER KOKUYU BİLMİYOR”
Sattığı üründe iddialı olan Masken, “Gençlerin parfüm diye kullandıklarının çoğu ispirto.” diyerek dert yandı: “Ben de her türlü koku var. 24 çeşit koku var. Altın damla, gül, zambak, sümbül, yasemin,kara kedi, unutma beni… Bütün çiçeklerin özü burada. Parfüm alkoldür. Benim sattığım kokudur. Bu sattığım direk çiçeklerin özü. Parfüm dediğin zaman alkoldür, ispirtodur. İçine azıcık koku damlatıyorlar sonra onu satıyorlar. Üçkağıtçı işi parfümlerle dolu etraf. Gençler kokuyu nereden bilsin, bilmiyorlar. O aldıklarını geçek sanıyorlar.”
Yıldız Sağlam

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech