Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ekonomik Güven Yüzde 10 Arttı

TÜİK Ocak ayı verilerine

TÜİK Ocak ayı verilerine göre Ekonomik Güven Endeksi 95,3 değerinden 104,9 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksinde bir bir önceki aya göre yüzde 10 oranında artış meydana geldi. ÇASİAD konu ile ilgili olarak ekonomik değerlendirmede bulundu. ÇASİAD “Hanenin maddi durum, genel ekonomik durum ve hanenin tüketimi harcaması yapma beklentilerindeki artış tüketici güven endekslerinin artışında etkili oldu” açıklamlarında bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak ayı verilerine göre ekonomik güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 10 oranında artış gösterdi. Ekonomik güven endeksi 95,3 değerinden 104,9 değerine yükseldi. TÜİK’e göre ekonomik güven ekdeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği göstermektedir.

Ekonomik güven endeksinin hesaplanmasında kullanılan alt endeksler her ayın ilk iki haftasında derlenen veriler kullanılarak hesaplanır. Güven endeksi hesaplamalarında, her bir sektörün ağırlığı o sektörün normalleştirilmiş alt endekslerine eşit dağıtılarak uygulanmakta, güven endekslerine doğrudan uygulanmamaktadır. Bu kapsamda tüketici, reel kesim, hizmet, parekende ticeraet ve inşaat sektörlerine ait toplam 20 alt endeks hesaplamada kullanılır.

Endeks tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endekstir. Endeks, tüketici güven endeksi ve mevsim etkilerinden arındırılmış reel kesim (imalat sanayi), hizmet, parekende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin alt endekslerinin birleştirilmesinden oluşur.

Bu bilgiler ışığında Ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, parekende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı. Ocak ayında tüketici güven endeksi 72,3 değerine, reel kesim güven endeksi 110,9 değerine, hizmet sektörü güven endeksi 102 değerine, parekende ticaret sektörü endeksi 106,2 değerine ve inşaat sektörü güven endeksi 87 değerine yükseldi. Bu değerler ışığında tüketici güven endekslerine bakıldığında 100 baraşının en altında tüketici güven endeksi yer aldı.

Çanakkale Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ÇASİAD) konu ile ilgili haftalık ekonomi değerlendirme notu paylaştı.

ÇASİAD’ın paylaşmış olduğu ekonomik değerlendirmede, “Geçtiğimiz hafta açıklanan ekonomik güven endeksleri, Ocak ayında ekonomiye güvenin ehem reel kesim hem de tüketici tarafından arttığına işaret etti. TÜİK’in yayınladığı tüketici güven endeksi Ocak ayında önceki aya göre %11,1 artarak 72,3 değerine yükseldi. Hanenin maddi durum, genel ekonomik durum ve hanenin tüketimi harcaması yapma beklentilerindeki artış tüketici güven endekslerinin artışında etkili oldu” cümleleri yer aldı.

Tunahan Ünsal

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech