25-28 Ocak Tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen 22. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMİTT)’ten Çanakkale standı ödülle döndü. “Bölge Tanıtımını Yansıtan En İyi Stand” ödülü, Çanakkale standına geldi. Kültür Turizm İl Müdürü Kemal Dokuz, süreci gazetemize değerlendirdi.
25-28 Ocak tarihlerinde İstanbul TÜYAP Fuar merkezinde 22. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMİTT) düzenlendi. Çanakkale fuarda iki stand olarak yer aldı. Çanakkale ve Gelibolu Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı standları olarak kent ziyaretçiler ile buluştu. Çanakkale’nin standında 2018 Troia yılı vurgusu yapıldı. Çanakkale standı edinilen bilgilere göre ise daha önceki yıllara bakacak olursak daha büyük bir alanda yer aldı. Çanakkale standı fuardan ödülle döndü. EMİTT fuarında Bölge Tanıtımını Yansıtan En İyi Stand ödülü Çanakkale standının oldu. Konu ile ilgili olarak Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Dokuz gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Dokuz EMİTT fuarında Çanakkale’nin yerini, önemini ve ödül ile ilgili açıklamalarda bulundu.
“EN İYİ TANITIM ÖDÜLÜ ÇANAKKALE’NİN”
Kemal Dokuz, “Bölge Tanıtımını En İyi Yansıtan Stand” ödülü ile ilgili, “25-28 Ocak tarihlerinde gerçekleşen Türkiye’nin en büyük uluslar arası fuarı olan EMİTT fuarı İstanbul’da gerçekleşti. Fuara Çanakkale olarak katıldık ve orada bulunduk. Bu fuarda da “Bölge Tanıtımını Yansıtan En İyi Stand” ödülünü aldık. Gerçekten başarılı bir fuar geçirdik.” dedi.
“TANITIM İÇİN OLDUKÇA ÇALIŞTIK”
Kültür Turizm İl Müdürü Dokuz ödül ile ilgili cümleleri sonrası 2018 yılında Turizm’den umutlu olduklarını dile getirdi. Dokuz, “2016 yılında darbe girişimi ve terör olayları ile turizmde en dip yaptığımız seneydi. 2017’de biraz daha tablo normalleşmeye döndü. 2018’de de fuara katılımımızdan görüyoruz ki en az iki kat standımızı geliştirdik. Yetkililer geçmiş yıllara göre fuarın daha fazla ziyaretçi tarafından gezildiğini bizlere ilettiler. Otelciler, Belediye, ÇTSO, GESTAŞ, Seyahatçiler ve diğer bileşenler ile orada yerimizi almıştık. Çanakkale’nin tanıtımını en iyi düzeyde yapabilmek için orada çalıştık.
“FUARDA ÖNEMLİ BAĞLANTILAR KURULDU”
Fuarda önemli bağlantılarda kuruldu. Batı ülkeleri ile, Almanya ile ciddi anlamda sektörel bağlantılar kuruldu. Batıdan turist gelmesi anlamında biraz sorunlar yaşanıyordu. Çanakkale’ye uzak doğudan Troia’ya ciddi anlamda yabancı geliyor. En sıkıntı çekilen yıl olan 2016’da Troia ören yerine giren ziyaretçi sayısı 229 bin iken, 2017’de 331 bine çıktı. Bu bir kımıldamanın göstergesidir. Umuyoruz ki bu rakamlar 2018’de 500 bine ulaşacaktır. Çünkü 2010-2011 yılında 500 bin dolaylarında Troia ya ziyaret gerçekleşmişti. Bu veriler bizim için en büyük göstergelerdir. Troia yılı 2018 olmasa bile 2019, 2020 ve 2023 te Türkiye’nin hedefi 50 milyon turist 50 milyar dolar gelir elde etmektir. Bu hedeflere ulaşmada Çanakkale’nin kendine ait bir potansiyeli mevcuttur. Çanakkale bu istatistikleri ileri taşıyacak illerdendir. Değerli kültürel varlıklarımız var.
“ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE 1 MİLYON TURİST HEDEFLİYORUZ”
Çanakkale olarak önümüzdeki süreçte 1 milyon turist hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşmada da fuar iyi bir çalışmaydı. Türkiye’ye gelen turistler muhakkak Troia’ya uğruyorlar. Batılı ülkeler, Homeros’un İlyada’sını bizlerden daha biliyorlar. Önümüzdeki süreçte umutlarımız devam ediyor. 2018, 2017’den daha iyi olacak. Güneyde güvenlik problemleri yaşasak da 2018 Turizm açısından iyi olacaktır” dedi.
Tunahan Ünsal