Kentteki bazı kasapların camlarında yer alan afiş, vatandaşın dikkatli gözlerinden kaçmadı. Kasapların camlarında yer alan afişte “1 kg ithal et alacağına, 750 gram yerli et al üreticiyi koru” cümleleri vatandaşın takdirini topladı. TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, ithal et konusunu gazetemiz aracılığıyla masaya yatırdı.
İnönü Caddesi başta olmak üzere kentte bazı kasapların camlarında yer alan bir afiş, kentlinin dikkatini çekti. Afiş ve afişte yazan imalı sözler dikkatli gözlerden kaçmadı. Türkiye Kasaplar Federasyonu’na ait olan ve “1 KG Sırbistan Eti Yerine 750 gr. Yerli Et Al, Hem Kasabına Hem Çiftçine Sahip Çık” afiş, vatandaşlardan takdir gördü. İthal et ile piyasada hareketlilik olacağını düşünen yetkililerin planları çarşıya uymadı. Kasap ve üretici zor günler geçirirken, tüketici ise “ithal-yerli fark etmez, et yemeği çoktan bıraktık” yorumlarında bulundu. Bazı vatandaşlar ise “zorunluluktan vejetaryen olduk” dedi.
Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı (TÜKODER), Ali Rıza Berkit konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Berkit Bu politikalarla işleyişin yürümediğini ve üretici korunmadan, desteklenmeden tüketicinin rahat etmeyeceğini vurguladı.
“İTHAL ÜRÜNLERLE YAŞAMIN KOLAYLAŞMASI MÜMKÜN DEĞİL”
Berkit, “Bu ülkede ithal ürünlerle tüketicilerin beslenmesi ve yaşamlarını kolaylaştırmaları çok zor. Şöyle bir geriye baktığımızda uzun zamandan beri kendi kendine yeten bir ülke konumundayken, şu an hayvanlarımızın besin kaynağı olan samanı bile ithal eder hale geldik. Bu anlamda biraz daha somutlaştıracak olursak et tüketimi ile ilgili gerçekten zor günler geçiriyoruz. Yanı başımızdaki komşularda bile yerleşim olanağı küçük olan komşularda bile etin fiyatı bizim dörtte bir fiyatımız. Bizde bir sıkıntı var. Toplumun tüm meslek gruplarında problemler yaşanıyor. Çiftçisinden kasabına kadar sorunlar devam ediyor.
“ÜRETİCİNİN SORUNLARI ÇÖZÜLMEDEN TÜKETİCİ RAHAT EDEMEZ”
Küçücük bir afiş bile insanı heyecanlandırmaya yetiyor. Bu ithal etlerle ne tüketici sağlıklı beslenir, ne de üretici kar elde eder. Kesinlikle ithal etten vazgeçilmelidir. Hemen yerli üreticiyi ve çiftçiyi destekleyecek politikalara imza atılmalıdır. İnşallah yerli üretici desteklenir. Bu ülkede üreticinin sorunları çözülmeden tüketici rahat edemez.
“MESLEK GRUPLARINI DUYARLI OLMAYA DAVET EDİYORUM”
Biz üreticilerle tüketiciler iç içe geçmiş durumdayız. Üreticinin yaşam standartları iyileşmedikçe tüketicileri zor günler bekliyor. Buradan ilgili meslek gruplarına çağrı yapıyorum. Lütfen bu konuda duyarlı olalım. Duyarlılık ortalığı karıştırmak değil, kamuoyu oluşturmaktır. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bu sistemle insanların kalkınması beklenemez” açıklamalarında bulundu.
Tunahan Ünsal