Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Halileli Köyünden Troia Yılına

2018 Troia Yılının ilk

2018 Troia Yılının ilk sivil projesi olan “Halileli: Troia Ovasında Bir Köy” isimli kitabın tanıtım toplantısı Troia için önemli bir mekan olan M.Osman Korfmann Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi.

2018 Troia yılının ilk sivil projesi M.Osman Korfmann Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi. Geniş katılımın sağlandığı tanıtım toplantısına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, BARO Başkanı Bülent Şarlan, Prof. Dr. Rüstem Aslan, ÇTSO Yönetim Kurulu Saymanı Mustafa Kansu, işadamı İbrahim Özdemir ve kentin önemli turizmcileri Armağan Aydeğer ile Ahmet Çelik, Halileli Köyü halkı ve çok sayıda davetli katıldı.

“Halileli: Troia Ovasında Bir Köy” isimli kitabın fikir babası olan iş adamı İbrahim Özdemir yaptığı açılış konuşmasında; Herkes kafasında miras için bir şeyler kurar ama en değerli miras kültürel mirastır. Bizden sonraki nesillerin bizden edindiği kaynaklarla bilgileri gelecek nesillere taşıması paha biçilmezdir.  Troia bütün dünyanın fazlası ile bildiği tanıdığı, eğitimlerinde yer verdiği büyük bir tarihtir. Biz de artık bu tarihe gereken değeri vermeye çok yakınız. Troia bulunduğu ortama büyük değer katmış bereketli topraklardır.  Biz kitaba adını veren Halileli Köyünün değerini, ne olduğunu anlattık. Bu bir Halileli’li olarak benim için bir hasretti. Fecri ve Hakan kardeşlerimle bu projeyi hayata geçirdik.  Biz Halileli’nin içinde yaşıyoruz. Kendimi çok bahtiyar hissediyorum. Bu kitabın içinde Troia’yı görmeye gelen gezginlerin gözlemleri bulunuyor.  Köyün Türkleşme süreci ve isim alma süreci var. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemindeki Halileli Köyü’nü tanıyacaksınız.” dedi.

Kitabın yazarlarından Arkeolog ve Troia Vakfı Sorumlusu Fecri Polat da kısa bir konuşma gerçekleştirdi.  ‘Troia kazılarında çalıştım.  Troia yılı nedeniyle bölgede kalan köyler ile ilgili bir kitap hazırlamaya karar verdik.  Bu Halileli’li olan İbrahim Özdemir’in de bir hayali idi. Bu kadarını biz de beklemiyorduk. Araştırdıkça çok derin bilgiler edindik, Anadolu’ya kadar uzandık. Bu şekilde kitabımızı tamamladık. Bu tür kitaplar insanların aidiyet duygularını güçlendirir. Bu kitap bu köyde yaşayan insanların kendini tanımasını sağlayacak. Bu kitap bize gösterdi ki Anadolu gerçek bir anayurt.  Anadolu’dan göç etmek zorunda kalan herkes gün gelir Anadolu’ya döner. Selçuklular döneminde Balkanlara göç eden Halileli köylüleri Osmanlı kuruluş zamanında tekrar gelip bu köyü kuruyorlar.  Anadolu’nun ekmeğini yiyen insanlar buradan vazgeçemiyor. Troia tarihi milli parkı sınırları içerisinde yer alan köyle ilgili olan bu kitap gelecekle geçmiş arasındaki bağları güçlendirecek. Bu projeye imza attığımız için çok mutluyuz. İbrahim Özdemir’e,  Prof. Dr. Rüstem Aslan’a, Mimar İsmail Erten’e, çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Fecri Polat kitabı imzalayarak davetlilere hediye etti.  Halileli köyü halkı da kitabı imzalatarak almak için sıraya girdi. Kitabın çalışmaları sırasında ilk görüşme yapılan Çakır Dayı da kitabı imzalatmak için hazır bulundu.

Dilek Akşen

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech