Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kentin kanayan yarası OTOPARK

Kentin kanayan yarası otopark

Kentin kanayan yarası otopark sorunu hakkında sayısal veriler çerçevesinde vatandaş söz hakkını kullandı. Kent halkı otoparkın bu kentte yaşayan herkes için bir sorun haline geldiğini ve bir an evvel yerel yönetimce sorunun çözülmesi gerektiğini vurguladı. Vatandaş sorunu anlatırken çözüm önerilerini de gazetemizle paylaştı.

Gazetemizin dünkü sayısında yer alan Çanakkale’deki araç sayılarının ışığında vatandaş bugün otopark sorununa parmak bastı. Sayısal verilere göre Çanakkale ülke genelinde taşıt sayısı bakımından 24’üncü sırada yer alıyor. İl genelinde 221 bin 584 taşıtın yer aldığı kentin merkezinde 40 bin araç seyir halinde. İstatistiklere göre Kasım ayında Çanakkale’de yüzde 5.9 oranında araç sayısında artış yaşandı. Bir diğer istatistiğe göre ise kent merkezinde 40 bin araç varken otopark sayısı 3 binde kaldı. 3 bin araç park alanına 40 bin aracın nasıl park edeceğini vatandaş çözemedi. Kent halkı yaşanan otopark sorununun kendilerini olumsuz etkilediğini ve bu sorunun yerel yönetimlerce bir an önce çözülmesi gerektiğini belirttiler.

Yurttaş otopark sorununu anlatırken çözüm önerisinde de bulundu. Uzun yıllardır Belediye İş Merkezi’ne yapılması planlanan otoparkın artık pratiğe geçmesi gerektiği vurgulandı. Belediye İş Merkezi esnafı ise “İş merkezinin bulunduğu alana ne yapılırsa yapılsın şimdiki halinden güzel olur” dedi.

Kent halkı otopark sorununu ve çözüm önerisi hakkındaki görüşlerini gazetemizle paylaştı.

Gürkan Yerli, “Çanakkale’de mevcut durumda bir otopark sorunu vardır. İnsanlar evinden çıkmadan önce yarım saat aracını nereye park edeceğini düşünüyor. Park yeri bulmak samanlıkta iğne aramaya benziyor. Park yerini bulduktan sonra bir sorunda orda başlıyor. Park yeri ile gidilecek yer arasında en az 2 km yol kalıyor. Aradaki mesafe otobüsle gidilir. Bu büyük bir çelişkidir. Son zamanlarda kentte araç sayısında artış meydana geldi. Çanakkale dışarıdan çok göç alan bir kente dönüştü. Göç trafiğinden, park yerine, çarşısından, plajlarına kentin kapasitesini aşar hale geldi.

 

“BELEDİYE İŞ MERKEZİ OTOPARK OLABİLİR”

Emir Aktaş, “Çanakkale’de kesinlikle otopark sorunu var. Vatandaş olarak bu sorundan ciddi biçimde etkileniyoruz. Zaman zaman kordona, salı pazarına ve esenlere arabamı bırakıyorum. Bunun yanı sıra ben Güzelyalı’da yaşıyorum. Aracımı park ettiğim yerden gideceğim yere 15 dakika yürüyorum. Çözüme gelecek olursak, kentteki mevcut otoparklar kapatılıp yerlerine bina yapılıyor. Kent için en uygun çözüm Belediye İş Merkezi’nin yıkılıp yerine otopark yapılmasıdır. O bölgeye yapılabildiği kadar kat yapılarak büyük bir otopark yapılırsa sorun çözülebilir. Karşıdan deniz yolu ile merkeze gelen insanlara da, dışarıdan kente gelen insanlara da kolaylık olur. Otoparkın olmaması AVM’leri dolduruyor ve bu durumdan en çok esnaf etkileniyor.

 

“YEREL YÖNETİMİN BU KONUYA KAFA YORMASI GEREKİYOR”

Necmi Akman, “Otopark sorunu Çanakkalemizde mevcut. Biz esnaf olarak bu durumdan mağduriyet yaşıyoruz. İskele civarı ve çarşı caddesini rahatlatacak bir otopark olmazsa olmaz duruma geldi. Bu konuda Cennet Otoparkı o bölgeyi rahatlatacak fakat çarşı bölgesine pek bir katkısı olamayacak. Mevcut otoparklarda inşaat çalışmaları ve doluluk oranları dolayısıyla araç konulamıyor. Yerel yönetimin bu konuda daha fazla zaman ayırıp, daha fazla kafa yorması gerektiğini düşünenlerdenim.

 

“OTOPARK FİYATLARI RAHATSIZ EDİCİ BOYUTLARA GELDİ”

Ümit Araş, “Bence iskele merkezde ve çarşı bölgesinde otopark sıkıntılı, otoparktakilerde sıkıntılı. Geliyorsunuz arabayı bırakacak yer yok, zar zor otoparkta yer buluyorsunuz sonra 15-20 TL gibi fiyatlarla karşılaşıyoruz. Geceliği 30 TL fiyatlar ortada dönüyor. Biz esnafız, bize gelen müşteriler 35 TL’ye kahvaltılı pansiyonda kalıyoruz diyorlar. Otoparkların sıkıntılı olduğu kadar otopark fiyatlarıda problemli. Yerel yönetimin otopark fiyatlarına da el atması gerekiyor. Araştırılması ve geliştirilmesi gereken konuların başında geliyor. Çözüm için Belediye İş Merkezi gibi eski yapılar yenilenip otopark olarak kullanılırsa kentte rahatlama olacağını düşünüyorum.”

Necdet Uz, “Şehrimizin kökenli olması ve sokaklarının dar olması ile birlikte otopark sorunu kaçınılmaz oldu. Kentin yıllardır göç almasından ve gelen her ailenin 2 arabası olması dolayısı ile otopark sorunu mevcut hale geldi. Lakin bunun önünü açacak soruna çözüm olacak çalışmalar yapılması gerekiyor. Belediye’nin Çanakkale’de katlı otoparklar yapması şart oldu. Asansör sistemli otoparklar ve yer altı otoparkları çözüm olacaktır. Bu otoparkların ihale ile işletmelere verilmesi yada Belediye tarafından işletilmesi yararlı olacaktır. Halkımızın bilinçsiz bir şekilde toplu ulaşımlar yerine araç kullanmaları sorunu körüklüyor. Belediye İş Merkezi otopark olarak kullanılabilir. Şu anda o bölgeye ne iş merkezi ne otopark denilebilir. Atıl olan İş Merkezi otopark olarak kullanılırsa çözüm olacaktır.

 

“İŞ MERKEZİ’NİN DEĞERLENDİRİLMESİ KONUSUNDA GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR”

Cahit Çeker, “Belediye İş Merkezi’nin otopark yapılması konusunda bir bilgi söz konusu. Biz Belediye İş Merkezi’nde dükkan sahibiyiz. Belediye ile mal sahipleri birebir görüşüyor. İş Merkezi’nin yıkılıp farklı bir proje ile değerlendirilmesi şu anda gündemde… Biz 100 küsur mal sahibi olduğumuz için görüşmeler zaman alıyor. Buranın yarısı Belediye’nin yarısı da mal sahiplerinin. Çoğunluk Belediye’de olduğu için asıl söz sahibi Belediye’dir. Buraya ne yapılırsa yapılsın bu halinden güzel olur. Şehrin tam göbeğinde bu kadar salaş ve çirkin görünen bir yer düşünülemez. Gerçi ne yapılırsa yapılsın bu kentte otopark sorunu çözülemez, insanlar iki adımlık yere arabası ile gidiyorlar.

 

“20 SENE ÖNCE İŞ MERKEZİ’NDE YER ALDIM SONRA PİŞMAN OLDUM”

Hanife Çetin, “20 sene önce Belediye İş Merkezi’nde bir dükkan konusunda anlaşmak için müteahhide gittiğimizde, öyle bir maket gösterildi ki sabaha kadar uyuyamadım. Yürüyen merdivenler, yeşillikler çok heyecanlandım ve sabahında uyanıp bankaya gidip bu dükkanı aldım. Hayatımda yaptığım en berbat yatırım oldu. Hiçbir şekilde rahat edemedim. Hiçbir getirisi de olmadı. Buranın yıkılması benim en büyük hayalim. Yaşım itibari ile bazen ümidim kayboluyor ama inşallah o görüntüyü görürüm. Burada hep daha rahatsız olduk, daha geriye gittik. Bina yıkılsın gerekiyorsa ben işime ara verim. Burası otopark olursa kentte otopark sorununun çözüleceğini düşünüyorum.

 

“3 TL OTOPARK PARASI VERMEK İÇİN 20 TL BENZİN YAKIYORUZ”

Faruk Duman, “Çanakkale’de otopark sorunu mevcut haldedir. Bu sorun kentlileri olduğu kadar, esnafları ve şehre dışarıdan gelenleri de rahatsız etmektedir. Otoparklara girdiğinizde 3 TL olan ücreti ödeyebilmek için zaten yer olmadığından 20 TL benzin yakıyoruz. Kentte acilen bu sorunla ilgili yükselen seslere kulak verilmeli ve çözümler üretilmelidir. Teoride konuşulan projelerin pratikte de görülebilir olmasını umuyoruz. Vatandaş olarak Çanakkale’deki trafik ve otopark sorunundan artık yorulduk.”

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech