Geçmişten geleceğe anıların paylaşımını sağlayan Pikaplar, Çanakkale’de eskiden olduğu gibi hala revaçta… Bilenlerden bilmeyenlere pikap tamiri ve plakları ile uğraş ve ilgi gerektiriyor. Kentin eski ustalarından pikap tamircisi Ali Özgen, mesleğini ve pikaplar hakkındaki bilgilerini gazetemizle paylaştı.
Geçmişten geleceğe anıları ve sesleri aktaran pikaplar eskiden olduğu gibi hala ilgi odağı durumunda… Dijital seslere mevcut durumda en iyi alternatif olan pikaplar, uygun plak bulunabilindiği takdirde can dostu konuma geliyor. Kentte Yaşar Nohay Sokak’ta bulunan bit pazarında satışı yapılan plaklar ve pikaplar, bozulduğu takdirde nereye başvurulmalı? Bu sorunun cevabı İsmetpaşa Mahallesi Göktürk Sokak’ta. Ali Özgen, 1975 yılından beri Çanakkale Merkez’de plak ve müzik seti tamiri yapıyor. Kendisi de pikap sahibi olan ve plaklardan vazgeçemeyen Özgen, yaptığı işin bir tutku ve özveri gerektiğini düşünenlerden.
Özgen, pikaplar ve plaklar hakkında mesleğini ve emeğini gazetemizle paylaştı. Gazetemize konuşan Ali Usta’nın pikaplar hakkında söyledikleri dikkat çekti: “1959 doğumluyum. 11 yaşında okuldan çıktıktan sonra usta yanına girdim. Ustanın yanında 5-6 sene çalıştım. Daha sonrasında 1975’te dükkan açtım. Çocukluğumdan beri elektronik cihazlara merakım vardı. Bu işin başlangıcı bu meraktan gelir.
Müzik seti, eski radyoları FM’li yapma, pikap tamiri işleri yapıyoruz.
“ESKİ USTALARDAN BELLİ BAŞLI KİŞİLER KALDI”
Çanakkale’de eski ustalardan belli başlı kişiler kaldı. Genelde yeni nesil televizyon, müzik seti, araba teybi gibi cihazlarla uğraşıyor. Bizde eskilerden olduğumuz için pikap ve tarihi radyoların tamiri ile uğraşıyoruz. Aradaki fark kuşak farkıdır.
“BU İŞ HERKESİN YAPACAĞI BİR İŞ DEĞİL”
Bu iş herkesin yapabileceği bir iş değildir. Önce bu işi iyi bir şekilde öğrenmek gerekir. Öncelikle kabiliyet insanın içinde olacak. Zevkli ve beyin yorucu bir meslektir. Bu işten dolayı insanda müzik kulağı gelişimi meydana gelir. Dükkanda iş yaparken sürekli müzik açıktır ve bu da işe yansır, işe keyif katar. Benim de pikabım var kendim de zaten plak dinliyorum.
“PLAKLAR DEVİRLERİNE GÖRE AYRILIR”
Plaklar devirlerine göre ayrılırlar. 16 devir, 33 devir, 45 devir ve 78 devirden oluşur. Pikaplar da plaklara göre fabrikasyon yapılmışlardır. Taş plak, diğer plaklardan ağırdır. Taş plak, gramafonda çalışır. Gramafon kolludur ve diğer pikaplara göre biraz daha ağırdır. Elektronik pikaplarla gramafonun yapısı birbirinden farklıdır.
“MEZİYET KRİSTAL İĞNE”
Gelelim plağın çalışma prensibine… Plak, pikap üzerine konur ve kolla harekete geçirilir. Kolun üzerinde bulunan kristal iğne, ses duyarlılığı yaparak plağın üzerinde, ses çıkışı ile hoparlöre ses iletir. İğnenin ucunda kristal vardır. Bu kristal manyetik duyarlılık yapar ve sesi yükseltir.
“GEÇMİŞTEN GELECEĞE”
Geçen gün bir müşteri vardı. Geldi verdi aleti. Tamir ettik. Teslim günü, alacağı zaman geldiğinde çok mutlu oldu. Söylediği sözler beni onore etti. İnsanlar bu müzik aletleri ile pikaplar ile anılarını yad ediyorlar. Anılarını ve eski yaşanmışlıklarını gözlerinin önlerine getiriyorlar. Bu yüzden bu işin keyfi burada sanırım. Geçmişteki anıları, insanların birikimlerini, gelecek kuşaklara ve kendilerine yıllar sonra dinletebilmek ve anımsatabilmek.”
Tunahan Ünsal