Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SOL KÖŞE

“Hayallerle yaşayanlar, gerçeklere toslar”

“Hayallerle yaşayanlar, gerçeklere toslar” diyerek söz üstüne söz söylenir.

Bilenlerden bilmeyenlere, Ahmet Uluçay’ın Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak filmi vardır. 2004 yapımı filmde Uluçay, “Olmayacak işler için boşuna uğraşmak” deyiminin ironisini gerçekleştirir. 60’lı yıllarda hayallerinin peşinde koşan karpuzcu çırağı Recep ile berber çırağı Mehmet’in hikayesi anlatılır filmde. Hayatı karpuzcunun ve berberin çırağı olarak yaşamanın sorgusunu verirler.

Hayaller ve idealler felsefenin yapı taşını oluşturur. Felsefe aç karnını değil, doğanın sesine kulak verenlerin uğraşı olmuştur. Evrim gibi doğumun ve ölümün ötesine geçmektir. Hayaller ve ideallerin çekirdeğini çocuklar oluşturur. Sorumluluk bilincinden ve ekmek kavgasından uzakta başka hayallere yelken açarlar. Bu hayallerin bir raporu tutuldu.

Raporun adı, “Türkiye’de Çocuk İşçi Olmak.” Rapora göre ülkede çalışan çocuk sayısı 2 milyona yaklaştı. Çocukların yüzde 78’inin kayıt dışı çalıştırıldığını kaydeden DİSK Genel-İş raporuna göre, 2016 yılında 56 çocuk iş cinayetleri sonucu hayallere gözlerini yumdu.

Türkiye’de çocuk olmanın ötesinde asgari ücretle çalışan yüzde 40 nüfus bulunuyor. Açıklanan verilere göre; asgari ücret 1.603 TL oldu. Cüzdana giren 1.603 TL iken, hayaller hala bedava. 2018 yılı itibariyle hayatımızın her alanına vergi ve zam geliyor. Oturduğumuz evin kirasına, bindiğimiz arabanın vergisine, doldurduğumuz depoya, dokunduğumuz prize, arındığımız suya, mesafeler arası gidişe yarayan toplu ulaşıma. Evden çıkıp 1.603 TL kazanma umudu ile güne başlayan bir işçi, mesai bitimine kadar ödediği vergilerle, maaşını hangi bankadan çekeceğini unutur mu? Devletin vergi uygulamadığı tek kalem olan hayallere zam gelir mi vatandaş umutla bekliyor.

Ne demiştik, “Hayallerle yaşayan gerçeklere toslar.” Başkalarının hayalleri üzerine hayaller kuran kendi gerçekliğini yitirir.

Bir arkadaşımın da dediği gibi “Devrim Vicdanla Başlar.” Vicdanı olmayan insanın devrim yapması beklenemez. Devrim-vicdan-hayaller üçgeninde Yılmaz Güney “Umut Devrimi körüklemez, yok eder.” demiştir. Umut bir erkek ismi olmanın ötesine geçer ise, bir kadın ismi olan Adalet ile tanışırsa, ortaya çıkan vicdandan devrim olabilir mi?

Hayal kurmaya devam. Vergisiz, zamsız, ipoteksiz, icrasız hayaller bizim, yol bizim, yolcu bizim…

Tunahan Ünsal

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech