Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Göçmenin umudu: Çanakkale

Çanakkale İl Göç İdaresi

Çanakkale İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün de desteklediği ve proje ortaklarından olduğu “Geleceğime Bir Umut Projesi” başladı. 7-11 yaş arası yabancı uyruklu göçmen çocuklarla birlikte Çanakkale Gençlik Merkezi üyesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, paydaş kurum ve STK’lara üye gönüllü gençlerin de katılımıyla Çanakkale Gençlik Merkezinde her pazar günü sosyal kültürel ve sportif faaliyetler yapılıyor.

Çanakkale İl Göç İdaresi Müdürlüğü “Geleceğime Bir Umut Projesi” kapsamında kentte yaşam süren mülteci çocuklarla gerçekleştirdiği etkinliklerin ilkini geçtiğimiz Pazar günü yaptı. 7-11 yaş arası yabancı uyruklu göçmen çocuklarla birlikte Çanakkale Gençlik Merkezi üyesi,  Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, paydaş kurum ve STK’lara üye gönüllü gençlerin de katılımıyla Çanakkale Gençlik Merkezinde her Pazar günü sosyal kültürel ve sportif faaliyetler yapılıyor. Çocuklar ve aileler ile görüşüldü. Çocuklar evlerinden alınıp, evlerine bırakılıyor. Böylece mülteci çocukların, çevreye uyumlu, farklı görüş ve inançlara saygılı,  insan ilişkilerinde cinsiyet, ırk, din, dil farkı gözetmeyen, dinlemeyi bilen bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunulmuş oluyor.

AFGAN’A KALE OLDUK!

2013’ten beri kent genelinde hizmet veren İl Göç İdaresi’nden elde edilen istatistiklere göre sığınmacı başvurusunda bulunanların %85’ini Afgan halkı oluşturuyor. Afganlar kent genelinde genel olarak tarım, hayvancılık ve inşaat sektöründe çalışıyor.

Kent içerisinde son yıllarda hemen her sektörde çalışan olarak karşınıza çıkan Afgan halkı ülkelerinde ekonomik yetersizlikten ve fakirlikten korunmak için Türkiye’ye kaçıyor. Çanakkale Göç İdaresi, sığınmacı başvurularını açtıktan sonra, kaçak yollarla gelen 1000’e yakın mülteci kente geldi. Mülteciler bir süre Geri Gönderme Merkezi’nde misafir edilerek, ihtiyaçları görülüyor. Başvuranların yüzde seksen beşini ise Afgan halkı oluşturuyor. Çalışkanlıkları ile bilinen Afganların çoğunluğu da ikiden fazla dil konuşabiliyor. Kent genelinde tarım, hayvancılık ve inşaat sektöründe çalışıyor. Aldıkları paranın büyük kısmını da ülkelerinde kalan ailelerine gönderiyorlar. Kimi işverenler göç idaresine gelerek Afgan personel talebinde bulunuyor. Sığınmacı başvurusunda bulunanların içerisinden can güvenliği tehlikesi olanların başvuruları hızlı bir şekilde onaylanıyor ve statü veriliyor. Sığınmacı statüsüne uygun olmayan yabancıların da sınır dışı işlemleri yapılıyor. Mülteci ülkesine dönmesi için ikna edildikten sonra, kamu kaynakları kullanılarak uçak bileti alınıyor ve uçuşa kadar kendisine eşlik ediliyor. Kaçak yollarla kente gelen Koruma Başvurusu kabul edilen Afganlara Göç İdaresi tarafından bir kimlik veriliyor.

KENTTE 4273 SURİYELİ YAŞIYOR

Kentte yaşayan Suriyeliler ise geçici koruma kapsamında, istisnai vatandaşlık alabiliyor. Genel olarak Biga İdriskoru köyü civarında 4.273 Suriyeli yaşıyor. Genel olarak meslek sahibi olan kesimden olanlar burada bulunuyor. Eğitim ve sağlık gibi haklardan ücretsiz faydalanabiliyorlar. Biga’da savaş patlamadan önce de yaşayan Suriyelilerin olduğu biliniyor. En son geçtiğimiz hafta sonu 83 Suriyeli Geyikli’den yola çıkmışken deniz üzerinde yakalandı. Ancak, mültecilerin yüzde doksanı denize çıkmadan yakalanıyor.  Kente giriş çıkışlar da kontroller artırıldı. 2017’nin ilk 3 ayında deniz üzerinde sadece 7 ölüm gerçekleşti. Kent içerisinde ikamet sahibi olan, yasal yollarla gelmiş ve bu ilde yaşamak isteyen 2.250 yabancı bulunuyor.

Dilek Akşen

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech