Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Troia Yılı’na Anlamlı Destek

2018 Troia Yılı kapsamında Truva

2018 Troia Yılı kapsamında Truva Ören Yeri’nin yakınındaki Tevfikiye Köyü’nde yapılacak yenileme çalışmaları için OPET’in Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk ile Çanakkale Valisi Orhan Tavlı protokol imzaladı.
Troia bölgesinin yenilenmesine destek veren OPET, ilk olarak açılışı gerçekleştirilecek Troia müzesi ve Troia Ören Yeri’nin bitişiğindeki Tevfikiye Köyü’nde yenileme ve rehabilitasyon çalışmalarına başlayacak. Tevfikiye Köyü’nde 2018 Troia Yılı İcra Kurul Üyeleri, köy halkı ve protokol üyelerinin katılımıyla Vali Orhan Tavlı ile OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, yapılacak çalışmalarla ilgili protokol imzaladı.
Opet Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk törende yaptığı konuşmasına; “Truva topraklarında belki bizim dünyaya bizde Truvalıyız diyeceğimiz bir günün başlangıcı.” diye başlayarak, “Neden Milattan Öncesi yıllardan bugüne kadar hem aynı yerde yerleşmişiz. Neden dünya üzerindeki pek çok çocuk Troya adını bilmeden büyümez. Neden bu çocuklar Troya atını bilmeden büyümezler. Buda bize gösteriyor ki, aslında dünya Truva’yı bizden çok daha iyi biliyor. Evet, acı gerçek şu. 9 kez üst üste kurulmuş olan bu topraklarda biz 10’ncu kez kurulmuşuz. Ve bir bedel ödemişiz. Kanımızla, canımızla bu topraklara sahip olmuşuz. ‘Fatih’in torunlarıyız’ diyoruz. ‘Atatürk’ün çocuklarıyız’ diyoruz. Ama iş Truva’yı anlatmaya gelince neden dünyanın bize anlattığı kadar biz onlara bir şey anlatamıyoruz. İşte bugün bizimde dünyaya Troya’yı anlatacağımız günün başlangıcıdır diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

TEVFİKİYE’DE NELER DEĞİŞECEK?
Konuşmasından sonra bugüne kadar kent genelinde yapılan çalışmaların gösterildiği bir sunumla bilgi veren Öztürk, köylülerle birlikte hareket etmek istediklerini ifade ederek çağrıda bulundu. Köyde yapılacak değişiklikler, yenilemeler ise şöyle listelendi:

Estetiği bozan görüntüler düzenlenecek, evlerin etrafına çiçeklendirme ve ağaçlandırma yapılarak Truva ruhuyla örtüşen desen ve renkler ön plana çıkarılacak.

Köy kahvesi ve düğün salonundaki tuvaletler, OPET standartlarına göre yenilenecek/ bakım yapılacak ve düzenli denetlenecek.

Projeye katkı verebilecek, bilgi ve beceri sahibi; 5 kadın, 5 erkek, köy muhtarı, köy imamı ve köy öğretmeni ile köy komitesi kurulacak.

Köyün giriş yolu ve çevresi düzenlenerek, banklar ve çöp tenekeleri gibi şehir mobilyaları köyün çeşitli bölgelerine yerleştirilecek.

Köyü tanıtıcı ve yönlendirici tabelalar yol kenarlarında uygun noktalara konulacak.

Köy müzesi kurulacak.

Halk Eğitim tarafından verilecek kurslara yer temin etmek için eski okul binasının tadilatı yapılacak.

Muhtarlık binasının ve sağlık ocağına gerekli tadilatlar yapılarak badanaları yenilenecek.

Projesi yapılıp, kurul onayı alındıktan sonra tarihi caminin restorasyonu yapılacak.

VALİ TAVLI: “VATANDAŞLARIMIZIN YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRACAĞIZ”
Öztürk’ün ardından konuşan Vali Orhan Tavlı, “Çanakkale’mizin ve yöre halkının tarih, kültür, turizm, kalkınma ve ekonomik olarak gelişiminin her öğesini içerisinde barındıran Troya Antik Kenti’nin değerlendirilmesi için tüm kurum ve kuruluşlarımızla birlikte çalışacağız, çalışmaktayız. Opet ile imzalayacağımız protokol ile Troya Antik Kenti’nin var olan turizm potansiyelini belirginleşmesini sağlayarak yerel ekonomik kalkınmayı, yöresel ürün pazarlarını canlandırarak, istihdam yaratarak vatandaşlarımızın yaşam kalitesini daha da arttıracağız.” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların sonrasında imzalar atıldı. Program, ışık gösterileri ve Nurten Öztürk’ün seslendirdiği şiir ile son buldu.

Yıldız Sağlam – G. Nermin Yıldız

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech