Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hayatımız 2. El

Artan vergiler, yerinde sayan

Artan vergiler, yerinde sayan maaşlardan dolayı vatandaşın kesesi son dönemde alarm veriyor. İkinci El oto satışlarında artıştan sonra, ikinci el eşyalara da talep arttı. Vatandaş sıfır eşya almaktan vazgeçti, almayı düşünmeyi bile bıraktı.

Piyasaların durumu ortada… Dolar ve Euro sürekli olarak artış halinde. Vergiler zam üstüne zamma uğruyor. Vatandaşın kesesi giderek dar boğaza doğru kayıyor. Maaşların yetersiz, geçim derdiğinin zor olduğu günümüzde vatandaş sıfır eşyalar yerine ikinci ele yöneldi. İkinci el otoda talep artışı olduğu gibi ikinci el eşyada da bariz bir şekilde satışlarda artış yaşanıyor.

“İKİNCİ EŞYALARLA, 4 BİN TL’YE EV DÜZMEK MÜMKÜN”

Kent esnaflarından Saygın Demirdelen, “İnsanların şu anda maddi durumları sıkıntılı. Örnek verecek olursak bir mağazaya gidildiğinde koltuk takımı ortalama 2.500 TL. Haliyle ikinci ele insanlar talep ediyor. Buradan aldıklarında koltuk takımını 300 TL ile 1.000 TL arasında değişiyor. Çamaşır makinesi 200 TL – 400 TL arasında değişiyor. Buzdolabı 200-400 TL arasında… Yeni evlenecek bir çift eşyalarını spottan ve 2. el eşyadan dizerse evine, bütün beyaz eşyaları 900 TL ortalama fiyat ödüyor. Dışarıdan alsa sadece 1000 TL’yi buzdolabına veriyor. Yeni evlenen çiftlerde 2. el ya da spot eşya tercih ediyorlar. Biz evlendik diyip evinde bir kaç eksik olan bize geliyor. Sadece öğrenci ya da günlük iş yapanların yanında yeni evli çiftler de uğruyor. Nadiren bütün evi 2. El eşyayla düzende oluyor. 3.000 TL-4000 TL’ye bütün evi düzmek mümkün hale geliyor” dedi.

İKİNCİ ELCİLER LETGO’DAN ŞİKAYETÇİ

Demirdelen mobil uygulamaların esnafa zarar verdiğini belirtirken, “Müşteriler artık Letgo üzerinden kendileri alım satım yapabiliyorlar. Ama karşılaşılan sorunlar bir hayli fazla… Çünkü alınan ürün çalışmayabiliyor veya kısa bir süre çalışıp sonra havlu atıyor. Oradan alınan ürünün geri dönüşü de pek mümkün olmuyor. Bize gelen müşterilerin çoğu fiyatları Letgo ile kıyaslıyorlar. Mesela Letgo’ya 500 TL’den konulan ürünler dükkanda 300 TL. Ama insanlardaki algısı genelde sahibinden alim mantığı oluyor. Sırf sahibinden almak adına bedelinden fazla fiyatlara alanlar da oluyor. Tabi uygun olan ürünlerde oluyor. Mesela öğrenci 60 TL’ye dolabı Letgo’dan buluyor. Biz de dolap 100 TL. O zaman oradan alınması mantıklı ama sırf sadece sahibinden alınıyor diye de fazla para vermeyi anlamlandırmak çok zor. Tabi bunun yanında mobil uygulamalarda sosyal hayat ya da esnaf hakları yok. Bizden ürün alındığı zaman ben çalışanların maaşını veriyorum. Müşterilerle bire bir görüşüyorum ve diyaloga girerek iletişimde bulunmuş oluyoruz. Bu tarz uygulamalar esnafa zarar veriyor” açıklamasını yaptı.

“MÜŞTERİLERİN ÇOĞU KENTİMİZE GELEN VATANDAŞLAR”

Umut Mobilya’nın sahibi Metin Demir ise “müşterilerin çoğu gurbetçiler” dedi. Demir, “Müşterilerin çoğu öğrenciler gibi gözükse de, öğrenciden ziyade alt gelirli aileler de 2. El eşyayı tercih ediyor. İnsanların alım gücü belli, genel olarak maaşlar ortada… 1.500 TL maaş alan bir insanın tabii ki bütün evini sıfır düzmesi çok zor.

Genelde ikinci el eşya piyasasında en çok müşteri profili, il dışından Çanakkale’ye çalışmaya gelen gurbetçi vatandaşlar. Vatandaş kente çalışmaya geldiği vakit geçici bir süre kalıyor. Sıfır aldığı ürünü uzun vadede kullanamayacağı için, alıyor eşyayı işi bittiği zaman gelip teslim ediyor. En fazla tercih eden profil gurbetçi aileler.” açıklamalarında bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech