Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu öndür Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 79. Yılında bir anı ile anmak istedim.
O’nun eğitime ve kitaba ne kadar önem verdiğini ortaya koyan bir anı… Atatürk’ün kitap okuma sevgisi ile ilgili kısa anı. Atatürk’ün kitaba verdiği önemle ilgili bir hatıra.
Atatürk, kitap okumayı, araştırma yapmayı, fikir ve düşüncelerini insanlarla paylaşmayı seven bir liderdi. O’nun, henüz okul çağlarında başlayan kitap okuma alışkanlığı, savaş zamanında bile devam etmiş, Cumhuriyet yıllarında ise daha da artmıştır.
Cumhuriyet döneminde büyük bir kütüphaneye sahip olan Atatürk, okumuş olduğu yerli ve yabancı birçok eser sayesinde geniş bir kültüre de sahipti.
Büyük Önder Atatürk’ün hizmetinde bulunanlardan Cemal Granada anlatıyor:
“Bir gün Atatürk, tarihle ilgili bir kitap okuyordu. Öylesine dalmıştı ki, çevresini görecek hali yoktu. Bir sürü yurt sorunu dururken devlet başkanının kendini kitaba vermesi Vasıf Çınar’ın biraz canını sıkmış olmalı ki Atatürk’e şöyle dediğini duydum:
– Paşam! Tarihle uğraşıp kafanı yorma… 19 Mayıs’ta kitap okuyarak mı Samsun’a çıktın?
Atatürk, Vasıf Çınar’ın bu içten yakınmasına gülümseyerek şöyle karşılık verdi:
– Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydım, bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım…”
Cumhuriyet devriminin mimarı ve Türk aydınlanmasının öncüsü Yüce Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 79. yılında saygı ile anıyor, aziz hatırası önünde eğiliyorum.