Dünyadaki hükümetlerin borç oranları konusunda bir araştırma yapılmış. En borçlu ülke olarak Amerika Birleşik Devletleri ilk sırada yer almış.
Şaşırdınız mı?
Ortada böyle bir araştırma olunca doğal olarak ilk akla gelen soru ‘Acaba Türkiye kaçıncı sırada?”…
Dünyadaki hükümetlerin toplam borcu 63 trilyon doları geçerken, Amerika Birleşik Devletleri’nin, 19,94 trilyon dolarla ilk sırada yer aldığı belirlendi. Interpress’in Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerinden derlediği bilgilere göre, ABD’yi Japonya ve Çin takip ederken Türkiye’nin ise yaklaşık 230 milyar dolar borcu olduğu tespit edildi.
Toplam 19,94 trilyon dolarla IMF Küresel Hükümet Borçları Liginin zirvesinde yer alan ABD’yi, 11 trilyon dolarla ikinci sırada yer alan Japonya takip ederken Çin hükümetinin toplam borcunun ise 5 trilyon doları bulduğu belirlendi. Japonya ve Çin’in borcunun çoğunluğunun yerel para biriminden ve kendi vatandaşlarına olan borçlardan oluştuğu görüldü. Dördüncü ve beşinci sırada ise sırasıyla 2 trilyon 454 milyon dolarla İtalya, 2 trilyon 375 milyon dolarla Fransa’nın yer aldığı anlaşıldı.
Öte yandan medyaya ekonomi ile ilgili yılbaşından bu yana 900 binden fazla haber yansırken, milli gelir oranına göre en fazla borçlu ülkenin yaklaşık yüzde 240 ile Japonya olduğu tespit edildi. Bu ülkeyi yüzde 181,6 ile Yunanistan, yüzde 148,7 ile Lübnan, yüzde 132,6 ile İtalya ve yüzde 130,3 ile Portekiz’in izlediği saptandı.
Dünyada durumu bu
Ülkemizde ise Hazine Müsteşarlığı verilerine göre, Türkiye’nin, Eylül ayı sonu itibarıyla yaklaşık 230 milyar dolar olan merkezi yönetim borcu, milli gelire oranla yüzde 30’un altında bulunurken bu rakamın ise toplam küresel borçların yüzde 0,4’üne denk geldiği belirlendi.
Şimdi bu araştırmaya bakıp ülkemizin durumu çok şükür dünya ülkeleri arasında ‘çok şükür’ iyi diyebilir miyiz?
Okur ne derse o…