Türkiye’de 24 bin 876 kişinin organ nakli beklediği belirlendi. Organ nakli konusu yıl içerisinde 6 bin 33 yazılı basın haberine konu oldu.
Ajans Press’in medyadan edindiği bilgilere göre; organ bağışı konusu, Türkiye’de yeterli önem ve ilginin verilmediği başlıklar arasında yer alıyor. Uzun yıllardır süren bilinçlendirme çalışmaları, kamu spotları vb. birçok çalışma yapılmasına rağmen birçok hastanın yaşam umudunu yitirmesine neden oluyor. Ülkemizde yaklaşık 25 bin kişinin kronik hastalıklar, travmatik kazalar ve farklı hastalıklardan ötürü gelişen organ yetmezliği sorunuyla baş ediyor. Öte yandan bekleme listesindeki hasta sayısı ile organ bağışçı sayısı arasındaki uçurum dikkat çeken bir ayrıntı oldu.
2016 yılında ülkemizde canlı verici ve kadavradan olmak üzere toplam 4922 organ nakli yapılırken buna rağmen bekleme listesinde bulunan yaklaşık 2000 kişinin organ bulunamaması nedeniyle yaşamını kaybettiği belirlendi. Yüzde 90’ını canlı vericilerin oluşturduğu organ nakillerinde ilk sırayı 3423 adetle böbrek nakli alıyor. Organ Bağışı ve Nakil için Uluslararası Kayıt(IRODAT) verilerine göre, dünya genelinde canlı vericiden organ bağışında,milyonda 45,4 ile Türkiye ilk sırada yer alıyor, Türkiye’yi ise sırasıyla milyonda 38,4 ile Güney Kore, 33,9 ile Hollanda,27,3 ile Suudi Arabistan ve milyonda 27 ile İsrail takip etti.
Bir de olumlu haber verelim…
Dünyada milyonlarca insan organ nakline ihtiyaç duyarken, yılda 100 binin üzerinde organ nakil gerçekleştirilmesine rağmen yüzlerce kişinin uygun organ beklerken yaşamını yitirdiği belirlendi. Interpress’in Organ Bağışı Haftası nedeniyle IRODAT verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye’nin dünya genelinde canlı vericiden organ bağışında ilk sırada yer aldığı ortaya çıktı. Verilere göre milyonda 45,4 bağış yapan Türkiye’nin ardından milyonda 38,4 bağış ile Güney Kore ve milyonda 33,9 bağış ile Hollanda’nın geldiği tespit edildi.
Medyaya yılbaşından bu yana organ bağışı ve nakli ile ilgili 60 bine yakın haber yansırken, dünya genelinde kadavradan yapılan organ bağışında İspanya’nın ilk sırada yer aldığı tespit edildi. Kadavradan yapılan organ bağışı oranı milyonda 43,4 olan İspanya’yı milyonda 38,6 ile Hırvatistan ve milyonda 32,6 ile Portekiz’in takip ettiği belirlendi. Bu üç ülkeyi sırsıyla Belçika, Fransa, Çekya, Avusturya, İtalya, Finlandiya ve İzlanda’nın izledi görüldü.
Araştırma verilerine göre dünya genelinde en çok nakli yapılan organ böbrek olurken böbrek naklinden sonra sırasıyla karaciğer, kalp ve akciğer nakillerinin de en fazla nakli yapılan organlar olduğu saptandı. En az nakil yapılan organ ise pankreas oldu. Türkiye, genelde olduğu gibi canlı vericiden yapılan böbrek naklinde de milyonda 33,8 nakille ilk sırada yer alırken, ardından milyonda 30,4 nakille Hollanda ve milyonda 26 nakille İsrail’in geldiği belirlendi. Kadavradan yapılan böbrek naklinde ise Finlandiya’nın milyonda 43,61 nakille birinci sırada yer aldığı anlaşıldı. Hırvatistan’ın milyonda 42,60 nakille ikinci ve İspanya’nın milyonda 42,44 nakille üçüncü sırada bulunduğu tespit edildi.
Aklınızda olsun…
Belki bir gün siz de ‘benim organlarımla bir hayat kurtarılsın’ deyip organ bağışı yapanların arasına katılırsınız.