Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kombi mi, Tüp mü?

Kış mevsiminin kendisini göstermeye

Kış mevsiminin kendisini göstermeye başladığı bu günlerde birçok hane, ısınma telaşına düştü. Geleneksel olarak evlerinde tüp kullanan vatandaşların da kombi sahiplerinin de dikkat etmesi gereken güvenlik önlemleri var.

Havaların inceden inceye soğumaya başladı bu günlerde kombiler yanmaya başladı. Doğalgazın kokusuz olması sebebiyle vatandaşlar gaz kokusunu algılayamıyor. Doğalgaz şebekesine verilen sarımsak aromalı bir kokuyla gaz şehir şebekesinde dolaşmaya başlıyor. Ancak herhangi bir kaçak durumunda bu koku sayesinde vatandaşlar gerekli önlemleri alıyor. Peki doğalgaz mı daha riskli, tüp mü?

Kent esnaflarından, aynı zamanda Makine Mühendisi Ömür Aksüt’e göre Doğalgaz sanıldığı kadar da tehlikeli değil.

“TÜP, DOĞALGAZ BASINCINDAN DAHA TEHLİKELİ”

Aksüt konu ile ilgili olarak, “Doğalgaz halk arasında sanıldığı kadar tehlikeli bir yanıcı madde değil. Doğalgazın şehir şebekesinde kullanılan basıncı 16 bar. Sokaklarda gezen 4 bar. Evlerin içine gelen basınç 21 milibar. Bir insan nefesinin 5’te 1’i gücünde. Yaklaşık bir tombul tüpte 3 bara kadar basınç olduğu düşünüldüğünde tüpten daha az zararlı bir yanıcı madde. Bir tombul tüp 300 kat daha tehlikeli bir durumda” dedi.

“EVDE GEREKLİ ÖNLEMLERİN ALINMASI ŞART”

Aksüt, kombi kullanılan evlerde uyulması ve dikkat edilmesi gereken konular olduğuna değinirken, “Tüpte kaçak olduğu zaman gaz zeminde birikir. Fakat doğalgazda kaçak olduğunda gaz tavanda birikir. Evlerde gaz kullanımında sağlanacak güvenliğin en başında camlarda bulunan havalandırma menfezleri geliyor. Bu sebeple camdaki havalandırmada en ufak bir sirkülasyon olduğunda gaz ev dışına çıkabilir. Dikkat edilecek en önemli unsurlardan bir diğeri priz düğmeleri. Her hangi bir gaz kaçağından şüphelenildiğinde asla ve asla prizlere dokunulmaması gerekiyor. Gazı kapalı bir ortamda sıkıştırmamak gerekiyor. Hemen ev havalandırılarak gaz kaçağına önlem alınabilir” açıklamalarında bulundu.

“GÜVENLİK İHLALİ DURUMUNDA ALO 187”

Vatandaşların evlerinde en ufak bir sızıntıdan şüphelendiklerinde, güvenliklerini riske atmamaları gerekiyor. Herhangi bir güvenlik zafiyeti durumunda ALO ‘187’ numaralı hat aranarak doğalgaz kaçaklarında ve her hangi bir durumda vatandaşlar bildiride bulunabilirler.”

Tunahan Ünsal

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech