Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SULAMA RAPORU

Bayramiç – Ezine Sulama

Bayramiç – Ezine Sulama Birliği Başkanı Salih Aygün, sulama sezonun kapandığını belirterek, sorunsuz bir sulama sezonu geçirdiklerini söyledi. Başkan Aygün, 24 Nisan 2017 tarihinde başlayan sulama sezonunun, 24 Ekim 2017 günü tamamlandığını açıkladı.

Şimdi o raporun sunumunu Bayramiç – Ezine Sulama Birliği Başkanı Salih Aygün’ün anlatımı ile okuyalım…

“Bayramiç – Ezine ovaları sulama birliği olarak 2017 sulama sezonunu 24.10.2017 tarihinde kapatmış bulunmaktayız. 2017 yılı sulama yaptığımız alan yaklaşık 47 bin dekardır.Sulama yaptığımız ürünlerden başlıcaları; Mısır:13 bin dekar – Yonca: 10 bin dekar – Meyve: 8 bin 500 dekar – Fidan: 9 bin dekar – Çeltik: 2200 dekar, sebze, bostan, karpuz, fasulye vs. diğer ürünler 4.400 dekardır. Sulama sezonumuza sol sahil 24.04.2017 tarihinde sağ sahilimize ise Çan-Bayramiç arası yol yapımından dolayı 1 hafta gecikmeyle 1 mayıs tarihinde başladık. Sulama sezonumuzda toplam 9 su dağıtım teknisyeni 3 tamir bakım ekibi ile hizmet verdik. Birliğimiz gece gündüz demeden 24 saat esasına göre üreticilerimize hizmet vermeye çalışmıştır. Sulama sezonunda arızalar önem sırasına göre anında ve yerinde çözüm bulunmaya çalışılmıştır. 2017 yılı yaz ayının kurak gitmesinden dolayı su kullanımı çok artmıştır. Sezon başında 96 milyon metreküp su varken şu an itibariyle sadece 5 milyon metreküp su kalmıştır. Son yıllarda yaşadığımız kuraklıklardan dolayı üreticilerimizden tarlalarını sulama yaptıkları zamanlarda mutlaka suyun başında durmaları ve suyu ziyan etmemelerini önemle rica etmekteyiz. Kontrollü sulamayı mutlaka çiftçilerle beraber ön plana çıkarmalıyız. Unutmamalıyız ki Bayramiç barajı, Bayramiç-Ezine-Kumkale ovalarını sulamaktadır ve saha çok geniştir. Bayramiç Ezine ovaları sulama birliği sulama sahası açık sistem olarak yapılmıştır. Siyasilerimizin mutlaka el atıp en değerli kaynaklardan olan suyun daha iyi kullanılması için sulama sahamızın biran önce modern sistem olan kapalı sisteme çevrilmesi gerekmektedir. Bilmeliyiz ki gübresiz ilaçsız tarım yapabilirsiniz ama susuz yapamazsınız. Dolayısı ile bir damlası dahi çok değerli olan suyun tarlaya verilmesine modern sulama sistemlerinden olan kapalı sulama sisteminin hızlandırılması ve acilen yapılması gerekmektedir. Biz sulama birliği olarak 2018 yılında sulama sezonunda sıkıntılı gördüğümüz su iletiminde problem gördüğümüz hatlarımızda teknik ekibimle bir proje geliştirerek daha etkin sulama yaptırmayı amaçlamaktayız. Sulama sezonunun kapanması işlerimizin bittiği anlamına gelmeyip 2018 sulamasının hazırlıklarının başlaması anlamına gelmektedir.”

Buraya kadar rakamsal veriler ve işin önemi ortada… Peki öneri ve çözüme bir bakalım.

“Bu yüzden sezon bitimiyle tamir bakım onarım işlerine acilen başlanmıştır. 2018 Nisan ayına kadar tamir bakım ve ana kanal temizlik işlerini bitirmeyi planlamaktayız. 2017 yılında hemen hemen tüm ana kanal yollarımız çakıllanıp greyder ile düzenlenmiştir. Kalan bölümün ise bu kış sezonunda bitirilmesi planlanmıştır. İşletme bakım onarım işlerinde kabul edersiniz ki maliyetli olmaktadır ve sulama sahamızdaki açık sistem, yıllarında geçmesiyle daha fazla maliyetli olmaya başlamıştır. Bu yüzden üreticilerimize daha iyi hizmet verebilmek için sulama ücretlerini zamanında ödemeleri gerekmektedir. 2017 yılı sulama ücreti son ödeme tarihi 30 Kasım’dır.”

Sonuç iki cümle ile;

Çözüm kapalı devre sulama sistemi. 2017 yılı sulama ücreti son ödeme tarihi 30 Kasım.

Soru; tarım politikalarında başarılı olduklarını öne süren ilgililer nasıl bir uygulama gerçekleştirecek?

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech