Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hızlı ve Gazlı!

Benzin fiyatlarının giderek artması

Benzin fiyatlarının giderek artması ve yoğun araç kullanımında vatandaşın ödediği miktarın cep yakması, sürücüleri LPG’ye yönlendirdi. Gazlı araçlarda performans düşüşü sadece yüzde 5 oranında görülüyor.

TÜİK verilerine göre; 2017 yılında Türkiye’de kullanılan araç sayısının yüzde 38,6’sı LPG’li. Benzin ve motorin litre fiyatının çok sık değişmesi ve giderek artması vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Otomobilin lüks olmaktan çıkması ve ihtiyaç haline gelmesiyle her geçen gün araç sahibi sayısında ciddi artışlar yaşanıyor. Vatandaş araç sahibi olurken tekrar tekrar düşünüyor. Araç alırken temel faktör aracın az yakması ve ekonomik olması. Yakıt fiyatlarının yüksek olması LPG kullanımını arttırdı. Türkiye’de TÜİK Trafiğe Kayıtlı Otomobillerin Yakıt Cinsine Göre Dağılımı istatistiği incelendiğinde ortaya çıkan sonuç, ülkede trafiğe kayıtlı araçlardan %38,6’sı tüplü.

Çanakkale Küçük Sanayi Sitesi esnaflarından ve aynı zamanda makine mühendisi olan Kemal Gürses’e göre LPG kullanımında kar elde etmek mümkün.

“LPG KULLANIMINDA YÜZDE 24 KAR ELDE EDİLİYOR”

Gürses, “1 lt Benzin-5.30 TL, 1 lt Gaz-3.00 TL. Bu fiyatlarla gazlı bir araç sahibi ayda ortalama %24 karda demektir. Ortalama bir araca gaz bağlatım ücreti 1.500 TL ile 3.500 TL arasında değişkenlik gösteriyor. Bu değişimin sebebi ise markaların satış politikaları ve ürün kalitesine göre değişiklik gösteriyor. Tüpte halk arasında önyargı var. Benzine göre yanma riski, patlama riski daha az. Her hangi bir tehlike yaşanmaması için montajın düzgün yapılması ve kaliteli malzeme seçimi önemli. Teknik olarak LPG’nin yanma hızı benzine göre düşük, yaşanan olumsuz görüntülerin sebebi ise araçlardaki LPG düzeneğinin arızalı olmasından kaynaklanmaktadır. Halk arasında yine yanlış bir algı var o da gazlı arabanın performansının düşük olduğu yönünde. Gazlı arabanın performansında %5’lik bir oynama söz konusu olur. Bu %5’lik düşüklükte şehir içinde günlük kullanımda hissedilmeyecek kadar düşüktür. Uzun yolda ise benzinde 200 km hızla giden bir araç gaza geçerse hız 180’e düşer, bariz farklar söz konusu değil” dedi.

“40 LT LPG TANKI İLE 350 KM YOL GİDİLİYOR”

Otogaz yetkili bayi sahibi Cemal Özağı ise konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu; “Fiyatlara bakılacak olursa, simit tanklar 300 TL, silindir tanklar 400 TL ye satılıyor. Karbiratörlü araçlara bağlanan sistem 700 TL, sıralı otogaz sistemi fiyatı 1.600 TL. Otogaz bağlanan araçlarda 10.000 km de bir filtre bakımları yapılmaktadır. Otogaz bağlatım işlemi aracın motor tipine göre yapılmaktadır. Lpg tankları ortalama 40 lt’dir. Ve 40 litrelik bir tankın tamamı gazla doldurulamaz. Çünkü gaz içerisinde basınç sıkışması olur ve tüpte %10’luk bir boş alan kalması gerekmektedir. Bu da gazın sıkışmaması araca ve tüpe her hangi bir zarar vermemesi açısından bir güvenlik önlemidir. 40 Litrelik bir LPG tankı kapasitesi oranında doldurulduğunda ortalama bir araç kullanım farkları da olabileceği gibi 350 km yol gitmektedir.”

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech