Bayramiç Yeşilköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Soğuk Hava Tesislerinde çalışan sezonluk işçiler, buraya uzun saatlerini veriyor. Elmanın tarladan pazara, pazardan vatandaşa uzandığı uzun yolculukta sezonluk işçiler Keşan’dan Bayramiç Yeşilköy’e çalışmaya geldi.
Çanakkale’nin Elma konusunda söz sahibi bölgelerinden olan Yeşilköy yılın bu dönemlerinde faaliyetlerini sürdürüyor. Tarladan traktörlere yüklenen elmalar, soğuk hava depolarında muhafaza edilmek üzere, soğuk hava tesislerine taşınıyor. Kadın işçilerce dallarından toplanan elmalar, boylanıp traktörlere yüklenerek soğuk hava depolarının yolunu tutuyor. Traktörün soğuk hava tesisine yanaşmasıyla görev dağıtım işçilerine düşüyor. İşçiler tek tek taşıdıkları kasaları forklifte yerleştiriyor. Forklifler kasa kasa elmaları soğuk hava depolarına nizami bir biçimde yerleştiriyor.
“KONAKLAMA ÇADIRDA”
Yeşilköy soğuk hava deposunda çalışan işçiler bu sene Keşan’dan geldi. İşçiler her yaş grubunda olup genci ve yaşlısı olarak yoğun bir biçimde çalışıyorlar. İşçilerin konaklama durumları soğuk hava deposunun karşısında bulunan araziye kurudukları çadırlarca sağlanıyor. Boyları birbirlerinden faklılık gösteren çadırlarda barınma, beslenme, korunma gibi temel ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Çadırlarında yorganda, semaverde, yiyecekleri için kap kaçaklarda bulunuyor.
“GÜNDE 10 SAAT ÇALIŞILIYOR”
İşçiler ücretlerini günlük olarak alıyorlar. Ücretler kasa başı hesaplanıyor. Ne kadar kasa taşınırsa ve yerleştirilirse gelir o kadar artış gösteriyor. İşçiler günde ortalama 10 saat çalışıyor. Ekip halinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Römorku elma kasası ile dolu olan traktörler ortalama 20 dakikada bir depoya yanaşıyor. Ve her 20 dakikada bir ekip büyük bir hızla kasaları indiriyor. 10 saat çalışan işçiler kısıtlı dinlenme vakitleri bulabiliyorlar.
Tunahan Ünsal