Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Cemal Oral

KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ

Efendim; Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’deki (BM) girişimleri sonucu 11 Ekim, 2012’den bu yana “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak kutlanıyormuş.

Peki; nedir Dünya Kız Çocukları Günü?

Türkiye, Kanada ve Peru tarafından yapılan girişimler sonucunda, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 11 Ekim, “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak ilan edildi.

Neymiş?

kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla….”

“Tamam işte öğrendik” deyip, “2012 yılından bu yana kutlanan Dünya Kız Çocukları Günü’nün tüm kız çocuklarımız için mutlu geçmesini dileriz” mesajımızla toz pembe mi gösterelim özel günü…

Yoksa biraz daha derine mi bakalım?

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre dünya genelinde her 10 dakikada bir kız çocuğu gördüğü şiddet yüzünden yaşamını yitiriyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verileri kız çocuklarının dramını gözler önüne seriyor. Verilere göre dünya genelinde 1,1 milyar kız çocuğu bulunuyor. Bunlardan 62 milyonu okula gitmiyor. 6 ila 11 yaşlarındaki 16 milyon kız çocuğu ise okula bile başlayamama riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Rapordaki çarpıcı başlıklardan bazıları şöyle:

– Dünyada 15-19 yaş arası her 7 kız çocuğundan biri zorla evlendiriliyor.

– Gelişmekte olan ülkelerde her 3 kızdan biri, 18 yaşına gelmeden evlenmek zorunda kalırken her 9 kızdan biri de 15 yaşından küçük evlendiriliyor.

– Kız çocuklarının çok büyük bir kısmı, evin sorumluluklarını üstlenmek için eğitim hayatlarını sona erdiriyor.

– Her gün, 18 yaşının altında 47 bin 700 kızın evlendiriliyor.

– Dünyada her 10 dakikada bir kız çocuğunun gördüğü şiddet yüzünden hayatını kaybediyor.

Durum bu. Şimdi ülkemizdeki duruma bir göz atalım…

Türkiye’de nüfusun yüzde 29’u kız çocuklardan oluşuyor. Son 6 yılda evlenmek zorunda bırakılan kız çocuğu sayısı ‘tespit edilebilen resmi’ rakamlara göre 232 bin. Son 6 yılda 142 bin çocuk anne oldu. Ayrıca ilköğretim çağında olup okuma gitmeyen kız çocuklarının sayısı, aynı durumdaki erkek çocukları sayısından 600 bin fazla.

Kız çocuklarına toz pembe renk çok yakışır da ne Dünya ne de Türkiye toz pembe.

Saygılarımla

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech