Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ANLAŞMALI YAZI

‘Üreticiyi de yazmalı’ dedi 

‘Üreticiyi de yazmalı’ dedi  Seyfettin amca…

“Yazalım, yazalım da sağır sultanlar duyar mı acaba?” sorusunu sordum.

Seyfettin amca da bana ‘ sen yaz ben alıp gazeteyi her yere postalarım’ dedi.

O nedenle ‘anlaşmalı’ bir yazı yazıyorum.

Bu yıl şeftali hasadı başladıktan sonra geçen yıl 60 kuruş olan aroma şeftalinin kilosunun 30 kuruşa inmesi, üreticiyi ciddi manada sıkıntıya soktu. Birçok üretici, bu fiyattan alım yapılmasının toplama fiyatlarını bile karşılamadığını belirtiyor. Geçen yıl 60 kuruşa satıldığında dahi zorlanan üretici, 30 kuruşluk alım fiyatlarında mağduriyetler yaşadı.

Çözüm nedir?

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Bölgemizdeki tüccarlar zaman zaman bir araya gelip domates fiyatlarını istedikleri gibi aşağıya çekebiliyorlar. Domatesi alırken 1 TL’den anlaşıp, parayı öderken 50 kuruş veriyorlar. Bizim burada iyi domates şuan pazarda 1,5 lira. İstanbul’da ise bu fiyat 2-2,5 lira. Tüccarlardan biraz daha özverili davranmalarını bekliyoruz. Daha çok kazanmak adına uyguladıkları politikalarda daha yumuşak davranarak üreticiyi de düşünerek onların da kazanmasını sağlamalılar” diyor.

Tüccar duyup da insafa gelir mi?

“Arpa ve buğdayda üretim sezonunun yarısının geride bırakıldığı dönemde TMO buğday fiyatını açıklamayarak üreticiyi tedirgin etti. Doğu Anadolu illerinde o dönemde 1000-1100 TL’ye buğday satılırken bölgemizde 800-850 TL gibi rakamlara buğday satıldı. Bu durum çiftçinin mağduriyetine neden oldu. TMO’nun hububattaki alım fiyatlarını hasat dönemi başlamadan açıklaması ve alım yeri konusunda daha ulaşılabilir olması gerekiyor”

Çiftçinin önerisi…

“İthal edilen hayvanların üreticiye dağıtılma konusunda izlenen yol eskiye oranla daha verimli hale geldi. Daha öncesinde aracı firmalar tarafından üreticiye dağıtılıyordu ve bu durumda rakamları firma belirlediği için ithal edilen rakamın çok daha fazlasına üreticiye bu hayvanlar satıldı. Ancak mevcut düzende, Et ve Süt Kurumu bu işi kendi üstlendi. Sermaye sorunu yaşayan üreticiler, Ziraat Bankası’ndan işletme kredisi çekerek bu ithal hayvanı alabiliyor. Üreticiler, ithal edilen hayvanı işletmesindeki üretim kapasitesi raporlarına göre alabiliyor.”

…ve final…

Çanakkale merkezde hala projelendirilmiş bir mezbaha  yok.

Neden?

Hayvan sıkıntısı yok oysa

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech