Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BİR BULUŞUN VAR MI?

Çalışan Buluşlarına, Yükseköğretim Kurumlarında

Çalışan Buluşlarına, Yükseköğretim Kurumlarında Gerçekleştirilen Buluşlar ve Kamu Destekli Projelerde Ortaya Çıkan Buluşlara Dair Yönetmelik 29 Eylül 2017 Cuma günü Resmi Gazete ’de yayımlandı.

“CHP delege seçimleri, Çanakkale Belediye Meclisi’nde tartışmalar, o görüntüler” haberleri yerel basında gündem oluştururken bu konuya tik bakar ki…

Bence bu konu çok önemli…

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Sema Sandal yönetmeliği anlatıyor..

“İlgili Yönetmelik; çalışanların buluşları ile ilgili bedel tarifesine ve uyuşmazlık halinde izlenecek tahkim usulüne, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen buluşlara ve kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde ortaya çıkan buluşlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir.

Yönetmelik uyarınca özel hukuk sözleşmesi veya benzeri bir hukuki ilişki gereğince başkasının hizmetinde olan ve bu hizmet ilişkisini işverenin gösterdiği belli bir işle ilgili olarak kişisel bir bağımlılık içinde ona karşı yerine getirmekle yükümlü olan kişiler ile kamu görevlisi olarak çalışan, bir buluş yaptığında bu buluşunu yazılı olarak ve geciktirmeksizin işverene bildirmekle yükümlüdür. İşveren ise bu bildirimi kaydetmek ve bildirimin kendisine ulaştığı tarihi, bildirimde bulunan kişi veya kişilere gecikmeksizin ve yazılı olarak bildirmekle yükümlüdür.

İşveren, çalışanın yapmış olduğu buluşa ilişkin kısmi veya tam hak talebinde bulunabilecektir. Yönetmeliğe göre; işveren hak talebinde bulunacaksa bunu çalışana yazılı olarak usulüne uygun şekilde ve kendisine ulaştığı tarihten itibaren dört ay içinde bildirmelidir. Hak talebi tam hak talebi veya kısmi hak talebi olarak iki başlık altında değerlendirilmiştir.

İşverenin hizmet buluşuna ilişkin tam hak talep etmesi halinde, tam hak talebine ilişkin olarak işveren, buluşu yapan çalışanın veya çalışanların diğer hakları saklı kalmak kaydıyla teşvik ödülü vermelidir. Teşvik ödülü, net asgari ücret miktarından az olmamalıdır. Buluş birden çok kişi tarafından yapılmış ise teşvik ödülü buluşu yapanlar arasında katkı payları oranında paylaştırılır.

Kısmi hak taleplerinde ise buluş, serbest buluş niteliği taşıdığından işveren kısmi hakka dayanarak buluşu kullanabilir. Ancak bu durumda çalışan buluştan faydalanma karşılığı olarak kendisine bedel ödenmesini isteme hakkı doğmaktadır.

Bedel ve ödeme şekli işverenin, hizmet buluşuna ilişkin tam veya kısmi hak talebinde bulunmasını takiben işveren ile çalışan arasında imzalanan sözleşme veya benzeri bir hukuk ilişkisi hükümlerince belirlenmelidir. Hizmet buluşunun birden çok çalışan tarafından gerçekleştirilmiş olması halinde bedel ve bedelin ödeme şekli, her bir çalışan için ayrı ayrı belirlenecektir. Tarafların anlaşamamaları durumunda uyuşmazlığın tahkim yoluyla çözümleneceği ilgili yönetmelikle hüküm altına alınmıştır”

Bir buluşun varsa detayını da araştırabilirsiniz…

Var mı bir buluşunuz…

“Çanakkale’nin trafik keşmekeşini çözeceğim” diye iddialı bir cümle kurmak da bir buluş sayılmabilir belki.

Ne dersiniz?

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech