Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kış öncesi grip aşısı

Havaların soğumaya başlaması ile

Havaların soğumaya başlaması ile birlikte hastalıklar da kendini göstermeye başladı. Toplumdaki her yaş grubunu etkileyebilen grip hastalığı konusunda uyarılarda bulunan hekimler grip aşısı yaptırmak konusunda ikiye ayrılıyor.

Eczacılar Odası Başkanı Jale Karaata tüm eczanelerde satışa sunulan grip aşısı hakkında bilgilerini gazetemizle paylaştı. Vatandaşları öncelikle kendi hekimlerine başvurmak konusunda uyaran Karaata doktorların bu konuda ikiye ayrıldığı, kimi doktorların aşıyı tavsiye ederken kimilerinin etmediğini de ifade etti. Grip aşısı olmak için ise en iyi dönemin Eylül, Ekim ve Kasım ayları olduğu biliniyor.

AŞI TARTIŞMASI BİLİMSELDİR, MEDYATİK DEĞİL”

Karaata yaptığı açıklamada; “Grip aşısı her sene yeniden üretilir. Geçen sene enjekte edilen aşı bu sene kullanılmaz. Bakteriler her sene mutasyona uğrar ve yapıları değişir. Aşının önderliğini Fransa yapar. Kimi hekim grip aşısının faydası yok derken; kimisi de mutlaka aşı olunmalıdır der. Ben eczacı olarak bu tür tartışmaların medyatik ortamlarda yapılmasına karşıyım. Bu bilimsel bir tartışmadır.” dedi. Karaata açıklamalarına şu ifadelerde devam etti.

“GRİP AŞISI HASTALIKTAN KORUR”

“Grip aşısını özellikle KOAH hastalarının, şeker ve kalp hastalarının yaptırması gerekir. Bugüne kadarki deneyimlerimde grip aşısı olup, memnun olmayan kimseyi görmedim. Aşı yapıldıktan 18-20 gün sonra vücutta antikorlar oluşur. Enfeksiyona maruz kaldığımızda bu antikorlar devreye girer. Özellikle yaşlı hastalarda grip aşısı çok önemlidir.”

“ÇOCUKLAR DA OLABİLİR”

“2 yaşından büyük çocuklarda doktor kontrolü ile aşı uygulanabilir. Burada önemli bir nokta var. Yetişkinlerde de çocuklarda da yumurta alerjisi olmaması gerekir. 9 yaşından küçük çocuklara da 4 hafta arayla iki doz aşı yapılır. 6 aylıktan 36 aylığa kadar olan çocuklarda eğer gerekli ise aşının 4/1’i uygulanır.”

“KOAH- KALP- ŞEKER HASTALIKLARINDA AŞI ÇOK ÖNEMLİ

“Vatandaşlar grip aşısı konusunda bilinçli ancak medyatik tartışmalar kafa karıştırıcı oluyor. Çanakkale’de özellikle kardiyologlar bu konuda çok hassas davranıyor. Bir KOAH hastası, akciğer hastası ya da diabet hastası grip aşısı yanında beş sene de bir zatürre aşısı da olur. Aile Sağlığı Merkezlerinde 65 yaş üstü hastalara aşılar ücretsiz yapılıyor. Piyasada şu anda iki adet grip aşısı var. İkisi de güvenilir aşıdır. Fiyatlar da çok astronomik değil.”

Dilek Akşen

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech