Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Meyve Deposu Umurbey Lojistik Üssü Olacak

Çanakkale’nin Lâpseki ilçesine bağlı

Çanakkale’nin Lâpseki ilçesine bağlı Umurbey beldesi yeşilin ve doğanın tüm tonlarının bir arada bulunduğu, sağlıklı havasını ciğerlerimizde hissettiğimiz küçük bir belde… Umurbey merkez mahallesinin nüfusu 2430. Beldenin girişinde sizi Belediye Başkanı Sami Yavaş tarafından 3 ay önce yaptırılan Gazi Umur Bey’in heykeli karşılıyor.

Umurbey beldesine 2014 yılında Belediye Balkanı olarak seçilen Sami Yavaş yeni yatırımlarla kalkınma sürecini hızlandırdı. Markalaşma yolunda ciddi adımlar atarak gelirlerini artıran Umurbey Belediyesi, yeni projeleriyle de yaşam kalitesini yükseltiyor. Umurbey Belediye Başkanı Sami Yavaş, beldenin daha yaşanabilir hale gelebilmesi için çalışmaları hızlandırdı. Ekonomik ve sosyal anlamda önemli projelere imza attıklarını söyleyen Başkan Sami Yavaş, önümüzdeki dönemde bunların devam edeceğini söyledi.

Umurbey Belediye Başkanı Sami Yavaş’la yaptığımız söyleşide Başkan sorduğumuz tüm sorulara içtenlikle cevap verdi. Başkan Yavaş, Çanakkale’de ilk defa yapılan Havacılık Festivalinden, tarımla alakalı yatırımlara, en iddialı projesinden, nasıl bir anlayışla Belediye Başkanlığı görevini sürdürdüğüne kadar birçok konuyu gazetemizle paylaştı.

Çanakkale’de ilk defa yapılan Havacılık Festivalinin hikâyesini bizimle paylaşır mısınız? Etkinliklerde dünyaca ünlü şarkıcı İNNA’yı ağırladığınız. Geri dönüşleri nasıl oldu?

Çocuklara sivil havacılığı sevdirmek için gönüllü pilotlar eşliğinde Çanakkale Boğazı ve Tarihi Yarımadadaki Şehitliklerin üzerinden, daha önce hiç uçmamış ya da uçuşa meraklı çocuklarımızın uçma fırsatı bulduğu Çanakkale’de ilk defa yapılan bir proje oldu. 7 ay öncesinden bataklık alanı yoğun çalışmalarla, 3500 kamyon malzeme ile doldurup düzenleyerek, hatta 750 metre uzunluğunda uçak pisti yaparak eşsiz bir festival alanını Çanakkale’mize kazandırmış olduk. Bunun yanı sıra Umurbey, yollarıyla kordonuna kavuşmuş oldu. Gündüz çocuklarımız uçma fırsatı bulurken, akşam da konserler ve etkinlikler düzenledik. Dolu dolu bir festival yaşattığımızı düşünüyoruz. İnna gibi bir dünya starını Umurbey’de ağırlamak bizler için farklı bir deneyim oldu. Bununla ilgili çok güzel dönüşler aldık. Buradan sizler aracılığı ile katılan ve destekleyen herkese bir kez daha teşekkür ederim.”

Umurbey’de Belediye Başkanı olmadan önce eksik olarak ne görüyordunuz. Başkan olduktan sonra bu eksiklikleri için ne gibi çalışmalar yapıldı.
“Yöremizde modern tar
ım yapılıyor. Meyvecilikle uğraşıldığı için büyükşehirler ve yurt dışına ihraç yapılıyor. Özellikle kiraz ve şeftali artık dünyaca tanınıyor. Biz, şirketleşmeye gittik. Buzhanemiz vardı. Yaklaşık 35-40 yıllık bir buzhane. Ama modernize edilmesi gerekiyordu. Biz bunu vaat etmiştik ve göreve geldiğimizde ilk 3 ayda bunu yaptık. Makinelerini yeniledik. Milletin de cebine yansıyacak fiyatlarla alım yaparak çiftçimize de bir katkı sağlamış olduk. Hem biz kazanıyoruz, hem çiftçimiz kazanıyor. 2 tane akaryakıt istasyonumuz vardı. Bunların da fiziksel şartlarını iyileştirdik. Özellikle Bursa yolundaki akaryakıt istasyonumuzu dinlenme ve konaklama yeri şeklinde dizayn ediyoruz. Burası ile ilgili bir projemizde yöresel halk pazarı kurmak. Yazın yol boyunca dizilen yöresel ürünlerin satıldığı tezgahları, istasyonun yanında kurulacak yöresel ürünler pazarında bir araya toplamayı hedefliyoruz. Yapımı planlanan köprü, otoban ve hava alanının Umurbey’e çok büyük etkisi olacağını düşünerek buna göre manevralar yapıyoruz. Gençlerimizin spor yapmaları için gerekli alanların yapılmasına öncülük ettik. Kütüphanemizin yenilenmesiyle ilgili projemiz geçti. Sağlık ocağımızın modernizasyonunu yaptık. Deniz Kuvvetlerine ait bir lojman vardı. Burayı da Umurbey’e kazandırdık. 45 yataklı sosyal tesis yapacağız. Buranın yanına yarı olimpik kapalı yüzme havuzu yapacağız. Beldemizde süpermarket eksiğimiz vardı. Onu da belediye olarak üstlenip hizmete açtık. Umurbey’de kentsel dönüşüm ve toplu konut şeklinde yeni bir yaşam alanı oluşturmayı hedefliyoruz. Oyun parkları ve gençlik merkezlerini de yapıyoruz. Deniz boyundaki alanlarımızda motel ve aquapark alanlarını hazırladık. Bunların yapılmasıyla ilgili girişimlerimiz olacak. Umurbey’i artık yürüyerek değil koşarak ilerletmeyi istiyoruz.”

Yapılan en iddialı projeniz nedir? Yapmayı planladığınız en iddialı projeniz nedir?

Yapılan değil de yaptığımız her proje ile Umurbeyli halkımızın yaşam standardını yükseltmeyi hedefliyoruz. Umurbey’de bütün çalışmalarımız bu yönde devam ediyor. En iddialı projemiz ise aslında birleşen güç ile ortaya çıkacak, tarımda marka bir kent olmaktır.”

Çanakkale Köprüsü’nün Umurbey’e ne gibi etkileri olur?

Şimdi 1984’te köprü söylenmeye başladığında biz daha yeni doğmuştuk. Artık köprü hayaliyle büyüyen bir gençlik olarak addediyorum. Önceden köprüyle yatar, köprüyle kalkardık. Çanakkale’ye, Lapseki’ye, Umurbey’e, Çardak’a çok büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Tabii tek köprü değil bu. Kınalı otobanı ve Savaştepe otobanı, yani İstanbul, Çanakkale, Balıkesir otobanını da düşünürsek, köprü sadece iki yakayı birbirine bağlayan bir gerdanlık olacak. Arsalar üç beş kat değerlendi. Otobanın geçeceği güzergah üzerindeki Gökköy, Sındal, Beybaş, Kangırlı, Umurbey meralarındaki denizi gören her yerde arazi fiyatları en az üç beş misli arttı. İnşaatlar, dubleks villalar anbean artıyor.Umurbey için gişe girişlerinin olması ayrı bir şans olacaktır. Meyve deposu Umurbey lojistik üssü de olabilir .”

Umurbeyli üreticilerin en büyük sorunu nedir?

En büyük sorun pazarlama ve kooperatif olamamamız. Buradan ürün alan büyük firmalar fiyat belirlerken üreticinin kazanç sağlayacağı şekilde bir fiyat belirlemesi yapmıyor. Aroma dediğimiz meyve suyu hammaddesi için bu yıl kilo olarak 30 Kuruş gibi bir rakam belirlendi. 2 yıl önce bu rakam 80 Kuruştu. Ancak dediğim gibi en büyük sorun kooperatifleşememek. Bunu aşarsak çiftçi ve üreticinin kazancı da artar.”

Başkanlık görevini nasıl bir anlayışla yürütüyorsunuz?

Umurbeyde bildiğim tek bir anlayış var. Halkımız için çözümcü olmak, kolaylık sağlamak. Belde belediyesi olmanın verdiği aile ortamının tüm kolaylıklarını Umurbeyde yaŞayabilirsiniz. Eğitimden spora,bayramlarımızdan,sosyal etkinliklere kadar Umurbey Belediyesi olarak kapımız daima herkese açıktır. Umurbey’i, yararlı olacağını düşündüğümüz her türlü proje ve çalışmanın arkasında olduğumuz bir anlayışla yönetiyoruz.”

Tarım faaliyetlerine Belediye olarak yatırım ve destekler nelerdir?

Tarım faaliyetleri biraz özel teşebbüs ve şahıs işidir. Belediye olarak tarlalara giden yolar, meyve pazarlama alanları ve buzhanemiz konusunda yardımcı olabiliyoruz. Şahıs demişken Umurbey’deki kooperatifleşme eksikliği, tarımdaki emeğimizi alıp, eksik kalmamıza neden oluyor. Biz istiyoruz ki ham maddenin yanında konsantre fabrikası, reçel fabrikası gibi işletmeler olsun. Eminim beldemize çok faydalı olacaktır. Belediye olarak UMEY markasının patentini alarak marka olma yolunda ilerlediğimizi söyleyebilirim. Belediye olarak ayrıca nektarin ve şeftalide coğrafi işaret almak için çalışmalarımız devam ediyor. Umurbey olarak birlik olursak, bu süreç daha da kısalacaktır.”

Engin Ören

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech