Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Bacasız sanayi cazip bir gelir kaynağı”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Turizm Fakültesi tarafından organize edilen II. Gastronomi Turizmi Kongresi’nin açılışı Dardanos Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. 

ÇOMÜ Habere göre; Saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başlayan kongreye ÇOMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Erdem, İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Dokuz, fakülte dekanları, meslek yüksekokulu müdürleri ve akademisyenler ile öğrenciler katıldılar.

ÇOMÜ resmi web sitesinde Tuncay Ak’ın haberine göre; Kongrenin açılışında konuşan ÇOMÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferah Özkök “Günümüzde önemi gittikçe artan gastronomi turizmi alanında ülkemizde ve dünyada birçok bilimsel çalışma yapılmakta ve etkinlikler düzenlenmekte… Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü, 3. Gastronomi Turizmi Dünya Forumu’nun sonuç bildirgesinde gastronomi turizmini bir pazar segmenti olarak değerlendirmekte ve sürdürülebilirliğine dikkat çekmektedir. Gastronomi turizmi; kapsayıcı, sürdürülebilir ekonomik büyüme, sosyal içerme, istihdam ve yoksulluğun azaltılması, kaynakların etkin kullanımı, çevre koruması ve iklim değişikliği ile mücadele, kültürel değerlerin korunması, çeşitlilik, miras ve karşılıklı anlayış, barış ve güvenlik konularını dikkate alan yaklaşımı önermektedir.” dedi.

GASTRONOMİ, MUTFAK KONUSUYLA SINIRLI DEĞİL 

Gastronomi turizminin yiyecek içecek deneyimi yaşamak üzere seyahat etmeyi ifade ettiğini belirten Özkök, “Yeni tatları tanımak, keşfetmek üzere yola çıkanların ve bu yoldaki deneyimleriyle gittikleri destinasyonda ekonomik, sosyal ve kültürel etkiler yaratmalarını içermektedir. Seyahat edilen bölgelerde tadılan her yemek ve içecek o bölgeye ilişkin çok derin bilgiler vermektedir. Yemeğin malzemeleri, hazırlanma aşamaları, pişirilme biçimi, sunumu, kokusu, rengi yemek başlangıcı ve sonrasında söylenen sözler o kültürü tanımanın kapılarını açar. Gastronomi sadece, yiyecek, içecek ve mutfak konularıyla sınırlı değildir. Ekoloji, sosyoloji, antropoloji, tarih, psikoloji, coğrafya ve kimya gibi birçok bilim dalıyla ve hatta estetik ve sanat alanıyla ilgilidir. Bu kapsamda kongremizde sunum yapılacak bildirilerin her biri bizlere farklı dünyaları tanıma ve ufkumuzu genişletmede büyük katkı sağlayacak.” şeklinde konuştu.

Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Osman Uysal ise gezip görme merakının doğurduğu turizmin, günümüz dünyasında ortaya çıkan ve hızla gelişen bir sektör olduğunu ifade ederken “Bugün için neredeyse her tarihsel, kültürel ve doğal olgunun turizminden söz etmek mümkün. Bu alanda tarihsel arka planı ve 20. yüzyılda sergilediği gelişim için şüphesiz çok şey söylenebilir. Ancak bu husus bir açılış konuşmasının amaç ve kapsamını aşar. Bununla birlikte dünyada eğitim, gelir ve refah seviyelerinin yükselmelerine paralel olarak turizmin daha da dikkat çekici bir endüstri haline geldiği söylenebilir. Bu bacasız sanayinin ülkeler için cazip bir gelir kaynağı haline geldiği hemen göze çarpıyor. Turizmin bu ekonomik potansiyelini keşfeden ülkeler turist çekebilmek için her türden argümanı kullanmanın yollarını arıyorlar” diyerek pazarlama ve planlama konusunun önemine vurgu yaptı.

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech