Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İŞ VE İŞSİZLİK

Elimizde iki tane istatistiki

Elimizde iki tane istatistiki veri var.

Biri diyor ki;

“Her dört üniversite mezunundan biri işsiz”

Ajans Press, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerini derleyerek Türkiye’nin eğitim karnesini inceledi. Ajans Press’in incelediği verilere göre, Türkiye’de yüksek öğrenim almış her dört mezundan birisinin işsiz olduğu öğrenildi.

Aynı veriye ek olarak,”Üniversite mezunları arasında en kolay iş sahibi olunan branşlar mühendislik, tıp ve inşaat oldu. Bu bölümlerden mezun olanların iş bulma oranı yüzde 78 oldu. İşletme ve hukuk alanından yüksek öğrenim görenler ise diğer bölümlere göre daha kısıtlı iş imkânına sahip oluyor. Türkiye’de mezun olduktan sonra iş imkânı en kısıtlı olan bölümler sanatsal ve beşeri bilimler, sosyal bilimler ve gazetecilik alanında eğitim alanlar oldu. Bu bölümlerden mezun olan bireylerdeki işsizlik oranının yüzde 35’in üzerinde olduğu belirtildi” bilgisi de paylaşılıyor.

Şimdi buradan yola çıkalım… Yani, “Her dört üniversite mezunundan biri işsiz” verisinden…

Şimdi de Türkiye’de çalışan sayısını bize rakamlarla veren araştırma sonucuna göz atalım.

“Türkiye’de 28 milyondan fazla çalışan var”

Türkiye’de istihdam edilenlerin sayısı 2017 yılı Haziran döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 52 bin kişi artarak 28 milyon 703 bin kişiye yükselirken, Interpress’in Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden elde ettiği bilgilere göre, istihdam oranının ise 0,9 puanlık artış ile yüzde 48 olduğu tespit edildi.

Şimdi bütün haliyle bu yazıyı nasıl yorumlarsınız…

Bir ayrıntı daha ..

En çok çalışan hizmet sektöründe…

Aynı dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 180 bin, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 872 bin kişi artış gösterdi. İstihdam edilenlerin yüzde 20,1’inin tarım, yüzde 18,8’inin sanayi, yüzde 7,6’sının inşaat, yüzde 53,6’sının ise hizmet sektöründe yer aldı belirlendi. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,1 puan, sanayi sektörünün payı 0,5 puan azalırken, inşaat sektörünün payının 0,1 puan, hizmet sektörünün payının ise 0,5 puan arttığı görüldü.

…ve final

İşsizlik oranı değişmedi.

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017 yılı Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 124 bin kişi artarak 3 milyon 251 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 10,2 seviyesinde gerçekleşti.

İş mi, işsizlik mi, nitelikli iş mi?

Yorum sizin…

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech