Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Veliler Tedirgin

Okul servisleri ile yaşanan

Okul servisleri ile yaşanan vakalar son zamanlarda sıklaşınca tüm gözler bir noktaya çevrildi. Veliler en ucuz ve en güvenli taşıma şirketini seçmeye çalışırken, okul aile birlikleri bazı firmalar ile sözleşme gerçekleştirdi. Firmaların okul bahçelerinde birbirlerini tehdit ettiğini dile getiren velilerin tedirgin bekleyişi sürüyor.

Çanakkale Merkez’de hizmet veren iki servis firması, bazı okullarla senelik sözleşme yapınca tartışmalar da beraberinde geldi. Veliler, firmaların okul açıldığında okul bahçelerinde kavga etmesi ihtimali üzerinden endişe duyarken, bazı firmalar sözleşmelerin neye göre yapıldığına dair Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bir açıklama beklediklerini ifade etti.

Eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte Merkez’de okul taşımacılığı üzerine tartışmalar ortaya çıktı. Merkez’de hizmet veren iki firmanın bazı okullarla sözleşme yapması velileri rahatsız etti.  Daha düşük fiyat ile taşıma yapacak firmaları tercih etmek isteyen veliler, bir okulun bahçesinde iki firmanın tartışma yaşadığını ifade ederek; sözleşmesi olan firmanın diğer firmayı ‘sizi buraya almayız’ şeklinde tehdit ettiğini ileri sürdü.  Önümüzdeki hafta bütün sınıflar ile eğitim öğretim başlayınca firmaların gerginlik yaşamasından endişe duyan veliler sözleşme yapan firmanın geçtiğimiz senelerde bir okula kermes çadırı ve benzeri malzemeleri yardım niyetiyle verdiğini karşılığında da bu sene sözleşme yaptığını da iddia etti.

İddialar arasında geçtiğimiz eğitim öğretim döneminde bir okulun sözleşmesiz öğrenci taşıyan firmanın ancak arka kapıdan öğrenci bırakmasına müsaade ettiği de bulunuyor.

Öte yandan, birçok veli ise cezai işlem uygulanacağını bilmesine rağmen, eğer çocuğunu kaydetmek istediği okul kendi ikametinden uzakta ise çocuğunun ikamet adresini değiştiriyor.  Yanlış adres beyanı eğer tespit edilirse bu kişilere bir cezai işlem uygulanıyor.

Okul taşımacılığı üzerine yaşanan sorunlar hakkında görüşlerini aldığımız taraflar konuyu şu şekilde gazetemize aktardı:

“SERVİS FİRMALARI İLE SÖZLEŞME YAPMAK VELİLERE DAYATMA YAPMAKTIR”

Nahit Kaptan – Kaptan Tur: “Servis firmaları ve okullar arasında sözleşme yapma uygulaması Cevatpaşa İlköğretim Okulunda iki yıl öne başladı.  Biz diğer firmalar ile birlikte bunun yanlış olduğunu izah ettiğimiz halde önüne geçilemedi. Bu sene 2017/2018 eğitim öğretim yılında çok sayıda okul iki firma ile sözleşme yaptı. Böyle bir uygulama yapılırken, diğer firmalardan da teklif alınmak üzere ihaleye çıkılması gerekir. Biz sözleşme yapan aile birliklerinin hangi firmalardan teklif aldığını açıklamasını bekliyoruz.  Bizim okullardaki reklam afişlerimiz okul çalışanları, aile birlikleri ve sözleşme yapılan firmalar tarafından kesildi. Herkes reklam yapma hakkına sahiptir. Ya da herkesten bu hak alınır. Okul velilerine sürekli mesajlar gidiyor. Bizim esnaf odamızın verdiği fiyatın üzerinde öğrenci taşıyan firmalar bunlar.  Yarış hizmette olur. Herkes tarifenin altında bir fiyata taşır. Belediye ve emniyet yeterli denetimleri zaten gerçekleştiriyor. Bu konu için yetkililerden özellikle il Milli Eğitim Müdürlüğünden bu konuda açıklama bekliyoruz. Bu uygulamanın yanlış olduğunu düşünüyoruz. Okullar firmaları neye göre seçmiş? Bu işe yanaşmayan okul müdürleri de var. Ben firma olarak herhangi bir okulla sözleşme yapmak niyetinde de değilim ama şu an biz mağdur olduk. Sözleşme yapan firmalardan biri bizi o okulun bahçesine almayacağını bile dile getirdi. Tek firma olduğunu sözleşmesi olduğunu söylüyor. Okullarda kayda gelen velilere anlaşılan firma adres gösteriliyor.  Çanakkale’de çalışan 7-8 firma var. Ama iki firma birçok okulla sözleşme yaptı. Madem bizler bu işi bırakalım, bu iki sözleşmeli firma bu çocukları taşısın. Devlet okulunda anlaşma yapmak ne demektir, anlamıyorum bence herkes hizmet etme hakkına sahip olmalıdır. Ben buradan velilere de sesleniyorum, telefonlara gelen mesajlara aldırış etmek zorunda değiller. Herkes istediği servis ile çocuğunu taşıtabilir.”

“HERŞEY YASALARA UYGUNDUR”

Mehmet Gür – Gür Tur: “Biz kurumsal bir firmayız. Bizim hiçbir firma ile çekişmemiz olamaz. Bizim sözleşme yaptığımız okullar Çanakkale’nin güzide okullarıdır. Yönetmeliğe göre; okul aile birlikleri herhangi bir firma ile sözleşme yaparak anlaşabilir. Taşıyıcının taahhütleri olur, aile birliğinin talepleri olur. Bu yasal bir sözleşmedir. Biz okullara gitmeyiz. Okul bizi davet eder, teklif eder. Karşılıklı anlaşırız. Bizim hiçbir firma ile tartışmak gibi bir durumumuz olmadı. Kimseye biz burada tekiz, çocukları biz taşırız demedik. Ama okul başka firmaların reklamlarını indirebilir. Bu okulun tasarrufundadır. Bizim böyle bir yetkimiz olamaz. Yanlış anlaşılan şu, kolejler nasıl tek servis kullanılıyorsa, bu okullarda yönetmeliğe uygun şekilde anlaşma yapıyor. Bu başka servis ile çocuk taşınamaz demek değildir. Her firma öğrenci taşıyabilir. Belki kayıt için okul içine diğer firmaları almayabilirler, reklam almayabilirler. Bu okulun inisiyatifindedir. Bizim 3 okul ile sözleşmemiz var. 3 okul daha teklif etti ama kabul etmedik. Çünkü kapasitemiz bunu kaldırmıyor. Zaten tek bir firmanın bütün öğrencileri taşıması imkân dâhilinde değildir.”

“ÖNEMLİ OLAN ÇOCUKLARIN GÜVENLİĞİDİR”

Onsekiz Mart İlköğretim Okulu Müdürü İlhan Kurt: “Bizim okul olarak herhangi bir servis firması ile sözleşme yapma yetkimiz yoktur. Ancak okul aile birlikleri diledikleri bir servis firması ile anlaşabilir. Bu eğitim öğretim döneminde geçtiğimiz yıllarda en çok öğrencimizi taşıyan servis firması ile sözleşme yapıldı. Ama bu bir dayatma anlamına da getirilmemelidir. Tabii ki herkes kendi istediği bir firma ile anlaşabilir. Okul aile birliğimizin anlaşmış olduğu firmayı denetleme yetkisi de bulunmaktadır. Okul aile birliğinin ihaleye çıkmak gibi bir zorunluluğu yoktur. Tüm karmaşa bilgi kirliliğinden kaynaklanıyor. Herkese saygı duyuyorum herkes ekmek parasının peşindedir. Ancak tekrar ediyorum, ihaleye çıkmak zorunluluğu yoktur. Okulların servisten ne gibi bir rantı olabilir. Önemli olan öğrencinin güvenle taşınmasıdır. İzmir’de yaşanan olayı düşünelim. Hadi geri getirin bakalım? Bu rakamlarla ölçülür mü? Bizim derdimiz denetleyebildiğimiz firmalar olmasıdır. Hiç kimse servis aracına binip saatlerce okul okul gezen çocukları söylemiyor? Aynı firma sabah çocukları okula getirirken üç dört okul gezmek zorunda kalıyor? Bu ne demek en erken alınan çocuğun uzun  bir zaman serviste kalması demek. Biz bunların önüne geçmek istiyoruz?”

Dilek Akşen

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech