Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Emlak sektörü durgun

Çanakkale’de emlak sektörü son

Çanakkale’de emlak sektörü son dönemlerde duruldu. Öğrencilerin kente gelişi ile ev kiralamalarında artış yaşansa da emlakçılar tarafından yapılan daire satışları yok denecek kadar az. Bunun sebebi ise gayrimenkullerin müteahhit ile anlaşılması sonucunda arsa karşılığında yapımının gerçekleştirilmesi…

Çanakkale gün geçtikçe göç alıyor. Bu duruma paralel olarak da inşaat artışları yaşanıyor. Özellikle Karacaören, Kepez ve cezaevi çevresinde konut artışı görülüyor. Ancak yapılan gayrimenküllerin büyük bir kısmı arsa karşılığında müteahhit ile anlaşılması sonucu tamamlanıyor. Arsa sahipleri, müteahhitten arsası karşılığı kat talep ediyor. Hal böyle olunca da emlakçılar devre dışı kalıyor.
Son dönemde üniversitelilerin gelişi ile kiralama oranlarında biraz artış yaşansa da emlak sektörü genel olarak durgun. Banka faizlerinin yüksek oluşu da bu duruma etken. Gazetemize konuşan emlakçılar piyasadaki durgunluktan söz etti. Durum değerlendirmesinde bulunan emlakçılar satılan dairelerin az olduğunu, alınan dairelerin büyük oranda diğer illerden gelen kişiler tarafından yatırım amaçlı alındığını ve satış işlemlerinin genel olarak müteahhit ile alıcı arasında gerçekleştiğini dile getirdiler.

“KİRALIK EV SIKINTISI YAŞANIYOR”
Lütfi Dara (Çanakkale Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı-Kent Emlak);
“Emlak ofisimizde bina satışları durgun. Ancak binalar satılıyor demek ki binaların yapımları devam ediyor. Bina alacak kişiler genelde müteahhitler ile anlaşarak satın alıyor. Şu anda inşaat sahaları Karacaören ovasında, mezarlığın karşısında ve Kepez’in üzerindeki bayırda yer alıyor. Şehir içerisinde ise küçük bölümlerde, eski yapıların yerlerine yapılanlar oluyor. Şehir dışında ise imara açılan yerler belli. Kiralık daire konusunda ise sıkıntı var; mesela benim elimde şu an hiç kiralık daire yok. Bir çok vatandaş zaten sahibinden kiraya veriyor. Zaten her yıl bu dönemlerde sıkıntı yaşanır; özellikle kiralık ev sıkıntısı yaşanıyor”

“FAİZLERİN AŞAĞIYA DÜŞMESİ GEREKLİ”
Cemal Ergen (A-Kale Emlak);
“Piyasa şu an durgun ancak ramazandan kurban bayramına kadar olan süreçte daha da durgundu. Bu aralar ev kiralamak için öğrenciler geliyor. Daire satışları pek gerçekleşmiyor. Piyasanın biraz hızlanması için faizlerin aşağıya düşmesi gerekli. Banka faizleri yüksek; kimse mevduatını bozup da ev satın almıyor. Lapseki’deki hareketin azalması ile beraber arazi satışları da durgunlaştı. Şehir içindeki yer sahipleri ise kat karşılığı arsa vererek müteahhitler ile anlaşıyor. Demirin pahalanması da müteahhitin işine gelmedi. Önceden müteahhitler para kazanıyordu, şimdi arsa sahipleri kazanıyor. Bunun sonucunda ister istemez daire fiyatları da pahalanıyor”

“PİYASA DURGUN”

Vedat Tutan (Çanakkale Emlak); “Sadece emlak sektöründe değil diğer iş kollarında da piyasa durgun, bu bir gerçek. Piyasayı ayakta tutan inşaat sektörü ama inşaatın maliyetleri yükselince daire fiyatları da yükseldi. Çanakkale’de dairelerin yüzde 80-90’ını dışarıdan gelenler satın alıyor. Çünkü Çanakkale yerlisinin bu konudaki talebi az. Çanakkale’ye olan bir göç, bir talep var. İstanbul, İzmir’den bir daire satıp Çanakkale’den iki daire alanlar oluyor”

“SATIŞ YOK, KİRALAMALAR ZAYIF”

Hasan Vardar (Vardar Arsa Ofisi); “Emlak sektörü tüm sektörlerde olduğu gibi şu sıralar, özellikle son iki aydır krizde. Satış yok, kiralamalar da çok zayıf. Kiralamaların çok zayıf olmasının Çanakkaleliler açısından bir sebebi var; bu sebep de örencilere yolunacak kaz gözüyle bakılması… Fiyatları yükseltiyorlar. Okulların açılacağı dönemler fiyatlar parlıyor Kasım’a kadar. Kasım’da ise 800 liraya kiraya vermek istedikleri evi 500-550 liraya kiraya veriyorlar. Daire satışları ise şu anda çok zayıf. Küçük çaplı arazi satışları Çanakkale’de şu anda emlak sektörünü ayakta tutuyor”

Atakan Alkış

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech