Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yasa Değişti Kafalar Karıştı

Tarımsal mirasın intikali yasasında

Tarımsal mirasın intikali yasasında yapılan değişiklik sonrası mal paylaşımı için son günün 31 Ağustos 2017 tarihi olduğu açıklanmıştı. Ancak son gün 31 Ağustos değil. Değişen yasanın içeriğini okurlarımız için araştırdık.

Son günlerde, önce Edirne’nin bir ilçesinin Emlakçılar Odası tarafından, sonra ise Çanakkale’de bir ilçenin Ziraat Odası tarafından tarımsal mirasın intikali yasasında yapılan değişiklikle son müracaatın 31 Ağustos 2017 olduğu bilgisi paylaşılmıştı. Bu paylaşım üzerine Çanakkale Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne çok sayıda başvuru olmuş ve bu yanlış bilgi yüzünden ilgili kamu kurumlarındaki iş yükü bir hayli artmıştı. Gündem Gazetesi olarak tarımsal arazilerin bütünlüğünün korunması noktasında değişen yasanın içeriğini okurlarımız için araştırdık.

ANLAŞMA İÇİN 15 AY SÜRE VERİLECEK

Çanakkale Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ilgili şubeden edinilen bilgiye göre son gün 31 Ağustos 2017 diye bir tarih yok. 15 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren yasa ile o tarihten sonra vefat eden kişinin varisleri 1 yıl içerisinde aralarında anlaşarak mirasın intikali için Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne başvuracak. Bu anlaşma 4 şekilde yapılabiliyor. Birincisi bir mirasçıya veya yeterli gelirli arazi büyüklüklerini sağlaması durumunda birden fazla mirasçıya arazinin devri yapılabilir. Burada geçen yeterli arazi büyüklüğü meyve bahçesi için 10, sulu arazi için 55, kuru arazi için ise 120 dönüm olarak belirtiliyor. İkinci olarak tüm mirasçıların kuracakları, aile malları ortaklığı veya kazanç paylı aile ortaklığına devri olabiliyor. Üçüncüsü, mirasçıların tamamının miras payı oranında hissedarı oldukları 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre limited şirkete devri olabiliyor. Dördüncüsü ise üçüncü kişilere devri şeklince olabiliyor. 1 yıllık süre sonunda mirasçılar aralarında anlaşamazsa Bakanlık tarafından 3 aylık daha ek süre veriliyor. Bu süre ile beraber 15 ayın sonunda anlaşılamaması durumunda Bakanlık, önce ehil mirasçıya, ehil mirasçı yani tarımla uğraşan mirasçı yoksa en fazla teklifi veren istekli mirasçıya, o da yoksa miras kalan tarım arazisinin üçüncü kişilere satılması için yetkili sulh hukuk mahkemesine dava açabiliyor.

SON GÜN MURİSİN ÖLÜM TARİHİNE GÖRE DEĞİŞİYOR

Açılan dava sonucu yetkili mahkeme miras kalan tarım arazisinin ehil mirasçıya tarımsal gelir değeri üzerinden devrine, birden çok ehil mirasçı varsa gelirini tarımsal araziden sağlayan mirasçıya devrine, birden çok ehil mirasçının tarım arazileri varsa mevcut arazilerini daha da büyütmek için bu mirasçılara devrine, ehil mirasçı yoksa en yüksek bedeli teklif eden mirasçıya devrine, o da yoksa arazinin satışına karar veriyor. Tapu Müdürlüklerinde işlemlere başlamadan önce Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerinden bilgi alınması gerekiyor. Bu kanunda en çok dikkat edilecek nokta, her ölen kişinin varislerinin başvuru için, murisin ölüm tarihine göre 15 aylık süre sonunda son gün olacağıdır. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi 6537 sayılı kanun metninde yer almaktadır.

Engin Ören

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech