Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları tarım ürünlerinin kalite ve tonajını azaltıyor. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, olgun malın tarlada bekletilmeden toplanması noktasında üreticiyi uyardı.
Güney Avrupa’yı ve Türkiye’yi etkisi altına alan ‘Şeytan Sıcakları’ insan hayatını olumsuz etkilediği gibi tarım ürünleri üzerinde de zararlı etkilere neden oluyor. Yüksek nem oranı ile birlikte 40 dereceyi aşan sıcaklıklar yüzünden hasat döneminde olan sebze ve meyveleri yanma tehlikesi bekliyor.
Sıcaklıkların tarım ürünleri üzerindeki olumsuz etkilerini gazetemize değerlendiren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya konu ile ilgili şunları söyledi: “Sıcaklıklar hasat döneminde olan kavun, karpuzun hızlı bir olgunlaşma evresi geçirmesine neden olur. Domates, biber, elma, şeftali gibi ürünlerin cildinde yanmalar olur. Sonucunda ürünün kalitesi düşer. Ürün normalden daha hızlı bozulur. Aşırı sıcaklıkların tarım ürünlerinde verim kayıplarına neden olduğu da zaman zaman gözleniyor.”
“OLGUN ÜRÜNLER DALINDA BEKLETİLMEMELİ”
“Şu anda hasat döneminde bulunan tüm hasat ürünlerinde ve olgunlaşma döneminde olan özellikle elmada büyük bozulmalar olur. Bu sıcaklıklar bu seviyelerde sürecek olursa elma üreticileri ciddi şekilde zarar edecektir. Şeftali üretimi için de aynı şeyleri söyleyebiliriz. Çiftçimiz olgunlaşan sebze ve meyveleri toplamalıdır. Üretici bu sıcaklardan tedirgin oluyor. Meyvede de sebzede de kalite ve tonaj kaybı yaşanma ihtimali var. Olgun malın tarlada bekletilmeden bir an önce toplanması gerekiyor.”
Engin Ören