Çanakkale Girişimci İş Kadınları Derneği (ÇAGİKAD) Lapseki Umurbey yolu üzerine kuracağı ve 30 Eylül 2017 günü hizmete sunacağı satış mağazasının lansmanını geçtiğimiz Perşembe günü Kordon’da kurdukları stantla birlikte yaptılar.
Çanakkaleli kadınların ürettiği ürünleri değerlendirip satışa sunarak, yerel halkın ve kültürün tanıtılmasına, iç ve dış turizme turizm aracılığıyla katkı sunulmasına, kadınların girişimcilikte istenilen yere ulaşmasına katkı sunmak adına geliştirilen Dur Yolcu projesinin lansmana, geçtiğimiz Perşembe günü Kordon’da kurulan stantların önünde kurdele kesilmesi ile başlanıldı. Kurdele kesiminin ardından kısa bir konuşma yapan Dur Yolcu Projesi Proje Koordinatörü, ÇAGİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Kemalpaşa Mahalle Muhtarı Şebnem Kumtepe, “Hepiniz bizlerin içimizi ısıtıyorsunuz. İnşallah sizin keselerinizde ısınır. Bol bol satış yaparsınız. Hayırlı uğurlu olsun. 30 Eylül’de satış mağazamızı harekete geçiriyoruz. Bu açılış onun küçük bir versiyonuydu. 30 Eylül’de tekrar buluşmak üzere yine toplanacağız.” diyerek teşekkür etti.
ÇAGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Günay Bakır Dereli ise yaptığımız röportajda, “İşte biz Çanakkale kızları buradayız. Geleneksel ve yöresel ürünlerimizi ticari bir mal haline getirmiş ve bunları satmak isteyen arkadaşlarımızla bir araya geldik ve dedik ki üretebilen insanlar olarak hep beraber olalım. Bu doğrultuda bir mağaza kurmak istedik. Bu kurduğumuz mağazanın içinde Çanakkale ürünleri üreten herkes olsun dedik ve bu şekilde bir proje geliştirdik. Adını da tabi ki ‘Dur Yolcu’ koyduk. Biz bu kültürle yetiştik. Bu acıyla, sevinçle bu duygularla yetiştik. Ekonomik zaferi de buradan başlattık. Bunun için yaklaşık 2 senedir uğraşıyoruz. Bu projemizin ismi ‘dur Yolcu’ ama bizim hedeflerimiz durmayacak. İşte bugünde burada bir araya geldik ve sizler için bir mağaza hazırladık. Çanakkale ürünleri almak isteyen herkes bu mağazaya gelecek. Çanakkale markasını görecek ve bir ürün alarak diyecek ki bu bizim Çanakkaleli kızların yaptığı ürünler diyecek. Birbirimize rol model olmuş olacağız. Biz para kazanmayı başka yerlerden görmeyeceğiz. Kendimizden, kendi özümüzden bulacağız. Onun için mağazamızı oluşturduk ve dedik ki bu mağaza için bir fuar alanı oluşturalım. Bu fuar alanında da bu mağazada neler olacağını gösterelim. Buyurun neler olmuş? Neler paraya dönmüş? Hangi işlerden para kazanılmış? Bunu gösterelim istedik. Bu arada mağazamıza gelemeyecekler içinde www.duryolcucanakkale.org internet sitesini kurduk. Buradan da yine bayanlarımız ürünlerini satabilecekler. Yani kadın isterse her şeyi yapar. Bende bunu Çanakkale kadını yapar diyerek, bütün Türkiye’ye göstermek istiyorum.” dedi.
Sabih Can Durmuş