2018 Troia Yılı adına kentin en önemli eksiklerinden biri olan kültürel değerlere ait bir müzenin olmayışına çözüm var. Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde yüzlerce kültürel değerle açılan ‘Özgür Ruhlu Kadınlar Sergisi’…
Çanakkale’ye ait yüzlerce kültürel değerle bir arada yaşayan şehit torunu ve el sanatları eğitmeni Sibel Bozkurt, 200 yıllık ürünleri Troia Festivali kapsamında, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde “Özgür Ruhlu Kadınlar” adlı bir sergiyle halka sundu.
11 yıldır Işıklar Köyü’nde yaşayan emekli öğretmen köy köy gezerek ve bağış alarak unutulmaya yüz tutmuş değerleri gelecek kuşaklara aktarıyor. En eskisi 200 yıllık olan bu kültürel değerler, Pomak, Yörük ve Türkmen geleneklerini, kentte yaşayan Musevilerin geçmişteki izlerini gün yüzüne çıkarıyor.
2018 Troia Yılı kapsamında kentin ve kente gelecek olan turistlerin büyük ilgisini çekecek ve ihtiyaç olan bir kent müzesi için eşsiz olan bu kültürel değerlerin bir müzede sergilenmesi için elinden geleni yapan, kapı kapı dolaşan Emekli öğretmen Bozkurt; “Benim tek isteğim bir etnografya müzesi. Sergime insanlar geldiğinde oyuncaklarını misafire gösteren çocuklar gibi mutlu oluyorum. Bunlar tarihi kültürel değerler. Çoğunu çöplerden topladım. Bunları herkesin görmesi lazım. Ben kapı kapı gezdim bir müzemiz olsun diye. Ama hiçbir cevap alamadım. Bu değerler için de en uygun yer Piri Reis Müzesi. Şu anda boş ve bence çok uygun” dedi.
Sergide yöresel gelinliklerden, Yahudi sandıklarına, 200 yıllık seccadeden orijinal keçe kılı halısına yüzlerce ürün bulunuyor. Bir hafta boyunca açık kalacak olan serginin, 2018 Troia Yılı kapsamında bir an önce müzeye dönüşmesi bekleniyor.
Dilek Akşen