Bu sene 54‘üncüsü düzenlenmekte olan Uluslararası Troia Festivali‘nin resmi açılış töreni, Troia Antik Kenti’nde yapıldı.
Bu sene kime verileceği merakla beklenen Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü ise Troia Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’a verildi.
Geçtiğimiz Salı akşamı Troia Antik Kenti’nde düzenlenen resmi açılış programı kokteyli ile başladı. Açılış kokteylinin ardından düzenlenen törende Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek’in yolladığı mesajlar okundu. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın yaptığı açılış konuşması ile devam eden program; 2002 yılından beri Yaşar Kemal, Chrissa Wolf, Yıldız Kenter gibi önemli isimlere verilen Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü’nün Troia Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’a takdim edilmesi ile devam etti. Ödülünü alan Prof. Dr. Aslan; “Ben bu akşam burada Homeros’un bu kentin öyküsünü anlatarak yaktığı şiir ateşi adına bu ödülü alıyorum” dedi. Tören programı, ünlü oyucu Cem Kurtoğlu’nun anlatıcılığını yaptığı “Bin Gemiye Yelken Açtıran Aşk” isimli müzik ve dans gösterisi ile son buldu.
Antik kent içerisinde düzenlenen programa Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar, Troia Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Kent Konseyi Başkanı Engin Kandemir, Belediyespor Başkanı İsmet Güneşhan, ÇATOD Başkanı Kemal Pazarbaşı, CHP Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş, ÇTSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mustafa Kansu, ÇTSO Turizm Komitesi ve Meclis üyeleri Armağan Aydeğer ve Ahmet Çelik, Belediye Meclis Üyeleri ve davetliler katıldı.
“ÇANAKKALE OLDUĞUMUZ İÇİN ÖZGÜRLÜK DİYORUZ”
54’üncü Uluslararası Troia Festivali’nin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Özgürlüğü için direnenlerin kentinden, özgürlüğü yüceltiyoruz. Sloganı ‘Ey Özgürlük’ olan festivalimizin açılışında tarihin özgürlük kahramanlarını da selamlamak istiyorum. Selam olsun, işte burada özgürlük için mücadele eden kahraman Priamosa, Hektor’a ve Paris’e. Selam olsun, işte orada, boğazda ve yarımada da özgürlük için direnen kahramanlara, ‘Ya İstiklal, Ya Ölüm’ diye haykıran Mustafa Kemal Atatürk’e selam olsun” dedi. Devamla Başkan Gökhan; “Bu şehir 32 asır önce ittifak kuvvetlerine de özgürlük dedi. 1 asır önce itilaf donanmalarına da özgürlük adına direndi. Bu şehir, Seyit’in attığı topta da, Troialı’nın attığı okta da özgürlüğü öğrendi. Bunun içindir ki Çanakkale; bugün de, yarında ve bundan sonra da, en iyi bildiği o eşsiz değeri, en güçlü haliyle söyleyecek ve diyecek ki; yaşasın özgürlük, yaşasın özgürlük, yaşasın özgürlük. Bunun içindir ki, Biz Çanakkaleliler; Kaz Dağları’ndaki köknar için, Gülpınar’da ki zeytin için, Cerattepe’de ki orman için özgürlük istiyoruz. Biz Çanakkaleliler; Maçka Parkında giyimine kuşamına, çalıştığı gazetede haberine, yazısına müdahale edilene özgürlük istiyoruz. Muhalif olduğu için kesilen seslere, birileri gibi düşünmeyenlere, birilerinin penceresinden bakmayanlara özgürlük istiyoruz. Biz Çanakkaleliler; Harem-i Şerife sokulmayan Filistinli için, Ege kıyılarında lastik botlarda yaşamı son bulan mülteciler için özgürlük istiyoruz. Özgürlük istediğimiz için Çanakkale’yiz. Çanakkale olduğumuz için özgürlük diyoruz” diye konuştu.
“ÖZGÜRLÜĞÜ, BARIŞI, AŞKI, MÜCADELEYİ BU TOPRAKLARDAN ÖĞRENDİM“
Konuşmasının devamında barış vurgusu yapan Başkan Gökhan; “Şunu bir kez daha ve gururla söylemek isterim ki memleketim Troia’dır. Özgürlüğü, barışı, aşkı, mücadeleyi bu topraklardan öğrendim. Meşrebim kardeşlik, dilim Barışın dilidir. Dilimizde, düşümüzde, gönlümüzde başkası denilene ‘başkası’ bile demek yoktur. Barışı söyler, özgürlüğü yüceltiriz. ‘düş ve gerçek’ arasındaki Troia’da, savaşların gerçekliğinden dersler çıkartırız. Her seferinde Barışın düşünü kurarız. Barışa hasretimiz bitmese de umutla Barış, her şeye rağmen BARIŞ deriz. Varsın hayal desinler. Lakin bir şeyi hayal etmeden hiçbir şey başarılamaz. Onun için inadına, ısrarla ve tükenmeden barış, barış, barış, barış, barış diyeceğiz” dedi.
BAŞKAN GÖKHAN TROİA YILI’NIN ÖNEMİNE DEĞİNDİ
Troia’nın UNESCO Kültür Miras Listesine alınışının 20’inci yılı olmasını hatırlatan Başkan Gökhan; “Batıyla doğuyu buluşturan, dünya kültürlerini birleştiren bir destan için bana göre bu bir taltif değil, bir isabet, değerin ifadesi ve iadesidir. Bir kent düşünün ki Roma’nın da Paris’in de kuruluşu ona dayansın. Bir kent düşünün ki Agustus’tan Hadrian’a, Büyük İskender’den Fatih Sultan Mehmet’e liderlerin, imparatorların, komutanların yolu burada kesişsin. Şüphesiz bu bir şanstır, önemli bir fırsattır. Dilerim ki 2018 Troia Yılı, ziyaretçi sayısının ve Troia’ya ya ilginin artması, kentimizin ve ülkemizin tanıtımı ve turizmden hak ettiği payı alması için muhteşem bir fırsat olur. 2018 Troia Yılı buradan kaçırılanları geri almak, Troia Müzesinde, kendi evinde sergilenmesini sağlamak için de önemli bir fırsattır. Altını çizmeliyim ki Troia’ya ya ait olanlar Troia’da olmalıdır. Uluslararası alanda bu kültürel mirası, avantaja çevirdiğimiz ölçüde bundan Troia, Çanakkale ve Türkiye kazançlı çıkacaktır” dedi.
Atakan Alkış