Bahriye Üçok Caddesi üzerindeki orta refüj, cadde esnafını çileden çıkardı. İşyerlerine mal indirip bindirme esnasında yol kapandığı için sorun yaşadıklarını, refüj yüzünden çok sayıda trafik kazası yaşandığını belirten esnaf, Çanakkale Belediyesi’nden refüj için çözüm bekliyor.
Çanakkale Belediyesi tarafından yaklaşık 2 yıl önce Bahriye Üçok Caddesinde yapılan refüj yüzünden cadde esnafı mağdur olduklarını söylüyor. İş yerine malzeme indirme ve ya yükleme esnasında zaten dar olan yolun kapanması ve caddede trafik oluşması yüzünden hemen her gün problem yaşayan esnaf Belediyeden çözüm bekliyor. Esnaflar, caddenin refüjle bölünmesinden sonra müşterilerin araçlarını durdurarak alışveriş yapma imkânının bile ortadan kalktığını belirtiyor. Yıllardır Bahriye Üçok Caddesi girişinde pastane işletmeciliği yapan Süleyman Büyükgaga, geçtiğimiz yıl cadde üzerindeki 36 esnafı temsilen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı telefonla aramış ancak yapılan konuşmanın içeriği, asıl sorun olan refüjün önüne geçmişti. Çanakkale Belediyesine çok kez talepte bulunulduğunu belirten esnaflar, Belediyenin bu sorunu görmezden geldiğini söylüyor.
Bayır Cafe çalışanı Oğuzhan Aktaş, kendilerinin ve cadde esnafının hemen her gün yaşadığı sıkıntı ile alakalı şunları söyledi: “Yolun iki tarafında da malzeme indirmek için duran kamyonlar şeridi kapattığından Belediye otobüsleri geçemiyor. En son dün yaşadığımız örnekte bize Bursa’dan un getiren bir kamyon indirme yaptığı esnada Belediye otobüsü geldiği için biz kamyonu yaklaşık 50 metre uzağa çekerek oradan çuvalları tek tek taşımak zorunda kaldık. Bu sorunu cadde üzerinde her esnaf her gün yaşıyor. Bazen Rotary Park’a kadar uzayan araç trafiği meydana geliyor. Tek çözüm orta refüjün kaldırılarak yolun tek şeritten akması için gerekli düzenlemeyi yapmak.”
Karadeniz Yufkacısı-Sefa Sarıkülçe
“Buraya orta refüj yapıldıktan sonra caddeden iki araç yan yana geçemiyor. Çarşamba günleri bana malzeme geliyor. Kamyon malzeme indirmek için yanaşınca Belediye otobüsleri geçemiyor. Sonra arkası cadde sonuna kadar trafik oluyor. Otobüsün geçmesi için kamyonu kaldırmamız gerekiyor. Araçların park edebileceği bir cep olmamasına rağmen buraya refüj yaptılar. Biz bu konuyu Çanakkale Belediyesine giderek çok defa belittik ama sonrasında değişen hiçbir şey olmadı.”
Güven Piliç-Tarık Güven
“Bu caddede baştan sona 40’a yakın esnaf var. Ben piliç işi yaptığım için hem anlık müşteri araçları hem de toptancılar iş yerinin önünde park etmek zorunda kalıyor. Böyle bir durumda da hem trafik olumsuz etkileniyor hem de biz etkileniyoruz. Ayrıca cadde üzerinde yayaların geçeceği bölmeler olmadığı için yaşlılar refüjden geçmek zorunda kalıyor. Burada yaşlıların ayakları takılarak düştükleri olaylar da yaşadık. Müşteri alışveriş yapmak için aracını yanaştırıyor kapısını açıyor. O esnada arkadan gelen araçları bazen kapılara bazen de aynalara çarpıyor. Bu gibi sayabileceğim çok sayıda örneği yaşadık. Küçük çaplı maddi hasarlar oluşan kaza sayısı çok fazla oluyor. Bu refüjün bir an önce kalkması gerekiyor. Bu refüj, bu caddeye verilen bir cezadır.”
Elmaksan Elektrik Nalburiye
“Bizden alışveriş yapmak adına müşteri arabaları durduğunda trafik olumsuz etkileniyor. Haftada en 3 kez mal indiriyorum. Bunun dışında inşaat malzemesi sattığımız için toplu alımlar oluyor. Bu alımlardan sonra yükleme yapılırken de araçlar büyük olduğu için Belediye otobüsleri biz mal yüklerken caddeden geçemiyor. Refüj kaldırılırsa sorun çözülür. Ancak buranın refüj kaldırılarak tek yön olarak kullanılması halinde cadde trafiğinin çok daha rahatlayacağını düşünüyorum.”
Engin Ören