ÇTSO Temmuz Ayı Meclis Toplantısında 2018 Troia Yılı için belirlenen alt ve üst yapı çalışmaları, Meclis Üyelerine aktarıldı.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasının Temmuz Ayı Meclis Toplantısında ‘2018 Troia Yılı’ çalışmaları hakkında yapılan lobicilik faaliyetleri ve gerçekleştirilmesi planlanan çalışmalar hakkında Meclis üyelerine bilgi verildi. ÇTSO Meclis Üyesi İbrahim Armağan Aydeğer tarafından yapılan slayt destekli anlatımda ‘2018 Troia’ Yılı çalışmalarının Alt ve Üst Yapı Hizmetleri, Uluslar arası Etkinlikler ve Alt ve Üst Yapı Çalışmaları Etkinlikler İçin Kaynak Üretilmesine Yönelik Çalışmalar olarak 3 ana başlık altında yapılacağı belirtildi.
Paylaşılan bilgiler doğrultusunda Milli Park içinde tur güzergâhları düzenleneceği ve ana akslara tur otobüslerinin gidebileceği alt yapı çalışmalarının yapılacağının altı çizildi. Yeniköy-Kalafat, Yeniköy-Kumkale ve Kumkale – Erenköy olmak üzere 3 aksta yapılacak yol çalışmaları için İl Özel İdaresine aktarılmak üzere yaklaşık 7,6 milyon TL’lik bütçe için Çanakkale Valiliği tarafından Orman ve Su İşleri Bakanlığına, Orman ve Su İşleri Bakanlığından da Başbakanlık’ın ilgili kaynaklarına gerekli yazıların yazıldığı belirtildi. Milli Park sınırları içinde bulunan Tevfikiye, Çıplak, Kalafat, Kumkale, Halileli ve Yeniköy olmak üzere 6 köyde alt ve üst yapı çalışmaları bazında hızla yol alındığı, Türkiye Kültür Rotaları Derneği ile çalışmalar yaparak bölgede toplam 4 tane yürüyüş ve bisiklet turu yapılması üzere karar alındığı bilgisi paylaşıldı. İlk rota olarak Kent Ormanından başlayıp Tuzla’ya kadar devam eden 125 km’lik bir güzergâh belirlendiği belirtildi.
TROİA MÜZESİ 2018’İN 3’ÜNCÜ ÇEYREĞİNE YETİŞTİRİLECEK
Tevfikiye, Çıplak ve Kalafat köylerinin turizme kazandırılması için köylerdeki binaların dış cephelerinin boyanması ile ilgili çalışmaların da yapıldığı ve bu çalışmalar kapsamında DYO tarafından bu köylerin boyama işlemlerinin yapılacağı söylendi. OPET ile yapılan toplantı neticesinde ise Milli Parktan yaklaşık 1 km uzaklıkta ‘Tematik Troia Parkı’ yapılması konusunda görüşlerin alındığı, OPET’in mimarları, ilgili köylerdeki Muhtarlar Milli Emlak ve birçok kurumla toplantıların yapıldığı ve bununla alakalı Ağustos ayında taslak projenin ortaya çıkacağının altı çizildi. 376 dönümlük bir hazine arazisinin tahsis edileceği ve Tematik Park’ın da bu arazinin içinde yer alacağı, arazinin ilerleyen yılar için de turizm alanında bir cazibe noktası olacağına dikkat çekildi. 2018 Troia Yılı komitesi tarafından yapılan ziyaretler kapsamında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt ile görüşmeler gerçekleştirilerek Troia Müzesi’nin 2018 yılı üçüncü çeyreğinde hizmete girmesinin planlandığının altı çizildi. Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi ve ÇOMÜ’nün ortak görüşü çerçevesinde Çanakkale Merkezde bir Troia Tanıtım Merkezinin yapılacağı belirtilirken, 2018 Troia Yılı için hazırlanan afiş ve logo çalışmalarının son hali slayt gösterisi çerçevesinde Meclis Üyeleri ile paylaşıldı.
Engin Ören