Dilimizi Öğreniyor Kültürümüzü Yaşıyorlar
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da yabancı ülkelerden Türkçe öğrenmek için kentimize gelen öğrencileri ağırlıyor. Önceki akşam düzenlenen tanışma gecesinde birbirinden renkli görüntüler ortaya çıktı.
Yabancı öğrencilere Türkçe dersi veren 23 üniversiteden biri olan ÇOMÜ’de, bu yıl 18 öğrenci ağırlanıyor. Türkiye genelinde 57 ülkeden 700 öğrencinin Yunus Emre Enstitüsü işbirliği ile 3 veya 4 haftalık yaz okulu programlarıyla Türkçe öğrenmeleri sağlanan projede, her yıl yeni gelişmeler yaşanıyor. Programın amacı ise Türkçe’yi öğretmenin yanı sıra Türk kültürünü tanıtmak…
Almanya’dan, Arnavutluk’tan, Avusturya’dan, Bosna Hersek’ten, İtalya’dan, Hırvatistan’dan, Filistin’den, Japonya’dan, Makedonya’dan, Malezya’dan, Polonya’dan ve Sudan’dan Çanakkale’ye gelen öğrenciler, hem Türk kültürünü öğrenecek hem de çok sevdikleri Türkçe’yi ileri derece öğrenme imkanı bulacak.
ÇOMÜ TÖMER’in Türkçe kurslarına katılan 2017 yaz okulu öğrencileri için önceki gün akşamı tanışma yemeği düzenlendi. 14 Ağustos’a kadar Çanakkale’de kalacak olan öğrenciler için Eceabat Maydos Restaurant’ta düzenlenen ‘hoş geldin’ gecesinde özel anlar yaşandı.
Geceye ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Salih Zeki Genç, TÖMER Müdürü Bünyamin Bacak, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, Eceabat Belediye Meclis Üyesi Timur Koşal, Gönüllü Destekçi Tolgay Elçioğlu ve eşi ile birlikte akademisyenler, uzmanlar ve yabancı öğrenciler katıldı.
Gecenin açılış konuşmasını TÖMER Müdürü Prof.Dr.Bünyamin Bacak yaparken, “Türkçe’yi ve Türk kültürünü tanıtmayı amaçlayan bu projenin üç haftası Çanakkale’de bir haftası da Ankara’da Cumhurbaşkanımızın himayesinde külliyede gerçekleştirilecektir. TÖMER ekibi olarak katkı verenlere teşekkür ediyorum. Ülkemize gelen misafirlerimize Türk dilinin güzelliklerini, Türk kültürünü en iyi şekilde yaşatmak istiyoruz. Buradan ayrıldıklarında birer elçi olarak görev yapmalarını ve bu aldıkları eğitimler ile beraber bizi orada temsil etmelerini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan ise hoş geldin dediği öğrencilere şu ifadelerle seslendi: “Bizler sizleri ülkemizin birer elçisi olarak kabul ediyoruz. Ülkemiz bilinmesi ve tanınması gereken bir ülke… Dışarıdan tanıdığınız, içeriden gördüğünüz Türkiye’nin farklı olduğunu hepiniz hissetmişsinizdir. Çok güçlü bir medeniyetin mensuplarıyız. Bunu da öğrenci arkadaşlarımızın yakından tanıma ve öğrenme fırsatı yakaladığını düşünüyoruz. Türkiye ile bu ilişkinizin hiç kesilmemesini diliyoruz.” dedi.
“Türkçemiz, Çin Seddi’nden Adriyatik Denizi’ne kadar çok geniş bir coğrafyada konuşulan bir dil. Dünyanın en büyük dilleri arasında… Kültürümüzde 5 bin yıllık tarihe sahibiz. Yaşadıkça, tanıdıkça daha iyi anlayacaksınız.” diyen ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem, TÖMER’de emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerine son verdi.
Protokol konuşmalarının ardından Türkçe öğrenmeye yeni başlayan öğrenciler de dilleri döndüğünce Türkçe konuşmalar yaparak geceye renk kattı. Erzurum ve Trabzon şivesiyle konuşan İtalyan Lucio Ricciardelli adlı öğrencinin yanı sıra en çok ilgiyi Ahmet Haşim’in Merdiven adlı şiirini ezbere okuyan Sudanlı öğrenci Nosiba Zaroog çekti.
ÇOMÜ’deki eğitimin ardından programlarını geçtiğimiz yıl İstanbul’da tamamlayan misafir öğrencilerin, son haftalarını Ankara’da Külliye’de tamamlaması bekleniyor. Eylem Gözeldere