Kepez’de 25-30 Temmuz tarihleri arasında yapılması planlanan, Uzak Doğu ve Yöresel El Sanatları Hediyelik Eşya Günleri içeriğinin dışında ürünler tanıtılmak istenince Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, sadece hediyelik eşya stantlarının kalmasına izin verdi. Fuar katılımcıları bu defa da çadır ödemeleri konusunda sorun yaşadı.
Kepez’de 25-30 Temmuz tarihleri arasında yapılması planlanan, Uzak Doğu ve Yöresel El Sanatları Hediyelik Eşya Günleri içeriğinin dışında ürünlerin tanıtılıp satışının yapılmasına Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan izin vermedi.
“Kesinlikle gıda olmayacak” diyerek tepki gösteren Başkan Mutan belde esnafına sahip çıktı. Belediye Başkanı Mutan, Uzak Doğu ve Yöresel El Sanatları Hediyelik Eşya Günleri kapsamında gıda ürünlerinin satılmasına yönelik tepkisini ortaya koyarken; “Bana Remzi Can tarafından fuar bilgisi verilirken Uzak Doğu Yöresel El Sanatları ve Hediyelik Eşya Fuarı denildi. Afişlerde de konu ile ilgili fotolar var. Akşama doğru açılış olacaktı, olmadan bir gezeyim şu fuarı dedim. Bir baktım Afyon sucuğundan, Maraş Dondurmasına kadar hepsi var. ‘Benim kendi esnafım var, vergi veriyor, kira veriyor, gıda satışı istemiyorum’ dedim. Önceden söylemiş, uyarmıştım. Hepsini kaldırdım. Hediyelik eşya ve takılar kalabilir dedim. Esnaf, organizasyon şirketini şikâyet etmiş. Olay savcılığa taşındı. Bu dolandırıcılıktır.” dedi.
Ankara’dan geçtiğimiz haftalarda açılan yapı fuarı için de Çanakkale’ye gelen organizasyon şirketi ile aracı olan Remzi Can; “Ben gıda satışı olmayacağını Ankara’dan gelen kişilere iletmiştim. Stantlar kurulunca çok şaşırdım ve bu satıcıların fuarda yer alamayacağını dile getirdim. O satıcılardan da para aldıklarını orada öğrendim zaten hemen kaçtılar. Ben de mağdur oldum. Başkana karşı da mahcup oldum.”dedi.
Gıda satışına izin verilmeyeceğinin anlaşılmasının ardından Ankara’dan gelen organizasyon yetkilileri fuarı terk etti. Hediyelik eşya ve takı stantlarını açan esnaf ile Remzi Can arasında çadır tartışması yaşandı. Fuar katılımcıları kendilerinin zaten mağdur edildiğini, çadır parası ödemek zorunda olmadıklarını dile getirdi. Çeşitli illerden fuar için Kepez’e gelen esnaf ise mağduriyetlerini şu sözlerle ifade etti:
Suzan Öztürk: “Ben internetten fuarlara bakarken Çanakkale’de olan bu fuara katılmak istedim ve Ali Bey’i aradım. Kaporamızı yatırdım. Beldeye geldiğimde hiçbir şeyin hazır olmadığını gördüm ama geldiğimde kalan ödemeyi de yaptım. Remzi Can şimdi bizden çadır parası istiyor. Burada kalacağımız sürenin kirasını istiyor. Ben parasını ödeyerek geldiğim yere neden bir daha para vereyim? O da mağdur olmuş anladım ama aracıyı bulan kendisi. Daha olumlu ve çözüm odaklı davranması gerekiyor. Biz gıda stantları kalkınca Belediye’ye gidip durmak için izin istedik. Bize izin verdi. O zaman bizim de paralarımız iade edilsin. Bizim mağduriyetimizi kim giderecek? Tanıtım yok, açılış yok. İlk defa Çanakkale’de fuara geliyorum.”
Ali Karamahmutoğlu: “Ben daha önce yapı fuarına da katıldım. O sırada Remzi Bey ile görüştük, fuara geleceğimi söyledim. Ankara’dan bir organizasyon şirketi ile anlaşmış. Organizasyon şirketi tarafından AVM’nin önünde de fuar olacak diye ifade edilerek fuara katılacak herkes aranmış. Belediye Başkanı da Remzi Bey ile sözleşme yapmış ve Başkan haklı olarak gıda ürünlerinin satılmasına izin vermeyeceğini söylemiş. Biz sabah geldik stantları kurarken Başkan Mutan geldi, stantları kaldırdı. Bu sırada şirket yetkileri hemen kaçtı. Gıda satıcıları zarar ederek buradan gitmiş oldu. Herkes yaşanan bu mağduriyetten dolayı polise şikâyetini bildirdi.”
Süleyman Uysal: “Kızımla beraber Isparta’dan geldim ama mağdur oldum. Parasını ödeyerek geldiğimiz fuarda ne kablo sorunu bitti, ne çadır sorunu bitti. Burada hep birlikte mağdur olduk. Gıdacılara fuar bilgisi net verilmemiş. Neresinden bakarsanız bakın zarar.”
Dilek Akşen