Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mustafa Vurucu, mesleki eğitim ve çocukların iş hayatındaki haklarının korunması ile alakalı UNİCEF, TESK, Sağlık Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen toplantı ve çalışmaları gazetemizle paylaştı.
Çocuk hakları ile ilgili UNİCEF, TESK, Sağlık Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı ile beraber çocuk haklarının korunması, gelişip kollanması konusunda yeni düzenleme ve çalışmalar devam ediyor.
Mesleki Eğitim ve çalışan çocukların haklarının korunması ile ilgili çalışmalar ve düzenlemeler konusunda gazetemize açıklamalarda bulunan Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mustafa Vurucu şunları söyledi: “4+4+4 olarak toplam 12 yıllık zorunlu eğitimden sonra çırak ve kalfaların bugüne kadar çalışan çocukların haklarının, çalıştığı yerlerin hijyen ve uygun koşullarda olmasının, iş yerlerinin çocuk sağlığı gözetilerek düzenlenmesi konusunda şu sıralar süren toplantılar var. Toplantılardan çıkan kararlar sonrası çalışan çocuklarımızı özendirici, teşvik edici neler yapılabilir konularında görüşler belirtilerek kararlar alınacak. Meslek eğitimine daha çok önem verilmesi için, çırak ve kalfaların sağlanması için bir ayrıcalık tanınması gerekiyor. Çocukların artık belli bir yaşa geldikten sonra iş yerlerinde çalıştırılması bayağı zor. Yağlı, paslı, sanayiye dönük iş yerlerinde çalışması için o mesleklerin çok cazip hale getirilmesi lazım.”
“ÇOCUK ÇALIŞANLAR EMEKLİLİK HAKKINDAN YARARLANMALI”
“Çırakların ve kalfaların sigortaları devlet tarafından kaza sigortası olarak ödeniyor. Bu çalıştığı günler emekliliğinde geçerli olmuyor. Dolayısıyla çocukların çalıştığı bu günler emekliliğine de sayılırsa bu mesleklerin seçilmesi daha cazip bir hale gelecektir. Düşünün 12 yaşından sonra çocukların emeklilik hakkından yararlanması mevzu bahis olacak. Buna benze birçok hakların görüşmeleri devam ediyor. Bunlarla alakalı alınan karalarda Türkiye genelinde bizim odalarımızın, iş yerleri denetleme ve danışmanlık grupları var. Çocukların çalıştırılması ile ilgili bu iş yerlerinin, çırak ve kalfa çalıştırıp çalıştırmadıkları, çalışanların da hangi koşullarda çalıştığı, orada çalışan ustanın ustalık belgesinin ve usta öğretici belgesinin olup olmadığı gibi birçok faktörün uygunluğu denetleniyor. Önceki hafta Türkiye genelinde 82 Birlik, Oda ve Konfederasyon Başkanları UNİCEF, Sağlık Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile toplantılar yaptık. İlgili Bakanlıklarının temsilcileri buradan çıkan kararları uygulama noktasında bir çalışma yapacaklar. Mesleki eğitimin cazip hale getirilmesi ve özendirilmesi lazım. Yaptığımız toplantıların bu hususta yararlı olacağını düşünüyorum.”
Engin Ören