Türkiye ve Kore arasındaki beşeri ilişkileri geliştirmek adına düzenlenen Anadolu Odise Programı kapsamında Türkiye’yi ziyarete gelen Koreli akademisyenler, işadamları, sanatçı, arkeolog, tarihçi, basın mensupları ve bürokratlardan oluşan heyet, Truva Antik Kenti’ni gezdi. Gezide, 2018 Troia Yılı ön plana çıktı…
Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ön ayak olduğu Anadolu Odise Programı kapsamında Türkiye’ye gelen akademisyenler, işadamları, sanatçı, arkeolog, tarihçi, basın mensupları ve bürokratlardan oluşan Koreli heyetin ülkemizdeki ilk durağı Truva Antik Kenti oldu. Koreli heyet, Troia Kazı Başkanı Rüstem Aslan rehberliğinde Truva Antik Kentini gezdi. Koreli heyetin Truva Antik Kenti’ne meraklı yaklaşımları ve ilgili davranışları olduğu görüldü. Bir buçuk saat boyunca Truva’yı gezen Koreliler bol bol fotoğraf çekti. İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz basın mensuplarına yaptığı konuşmada devlet tarafından 2018’in Troia Yılı olarak kabul edilmesinden sonra hummalı bir çalışmaya başladıklarını belirtti. Dokuz; “En önemli markamız Truva’yı onlara bir kere daha yakinen tanıtmış olacağız.” dedi.
ÇATOD Genel Sekreteri Armağan Aydeğer ise “2018 Troia Yılı’nın sadece bölgemiz için değil ülkemiz için de çok büyük fırsatları getireceğine inanıyoruz. Bu çerçevede yapılan çalışmalar tüm hızıyla devam etmekte. Ülkemizin imajına çok olumlu etki sağlayacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu. Troia Kazı Başkanı Rüstem Aslan ise “Troia Yılı’nın da vesilesi oldu. Sayın Büyükelçimizin 2018 Troia Yılı’nın Kore’de tanıtımını yapacağından çok eminiz” dedi.
“2018 OLMADAN ÖNCE BURAYA GELİP GÖRMEK İSTEDİK”
Kore Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho basın mensuplarına yaptığı konuşmada “Bu yıl Türkiye ile Kore arasındaki diplomatik ilişkilerin 60’ıncı yıl dönümü. Bu vesileyle Ankara’daki Kore Büyükelçiliği ve bizim Kültür Bakanlığımızın iş birliği ile ortaklaşa bir etkinlik düzenlendi. Bu vesileyle Türkiye’ye geldik. Çanakkale’ye her gelişimde buranın valisinden ve görüştüğüm yetkililerden, her seferinde Korelilerin Çanakkale’ye gelmesini rica ettim, tanıtım yapılması yönünde teklifte bulundu” dedi. 2018 Troia yılı hakkında ne düşündüğü sorusu kendisine yöneltilen Büyükelçi Cho; “Biz 2018 olmadan biran önce buraya gelip görmek istedik” dedi.
TÜRKİYE’Yİ GEZECEKLER
Koreli heyetin Türkiye gezisi toplam 9 gün sürecek. Çanakkale’nin ardından yarın Bergama’ya hareket edecek heyet, sırasıyla; Efes, Laodikea, Hierapolis, Çatalhöyük, Nevşehir, Hattuşa ve Ankara’da kültürel gezilerde bulunacak. Anadolu Odise Programı’nın birçok sponsoru bulunuyor. Bu sponsorlar arasında dünyaca tanınan markalar da yer alıyor.
Atakan Alkış